Tenk om eidsvollsmennene hadde møttes en gang i oktober, og at Grunnloven hadde blitt underskrevet i november? Høstmørke, snø og sludd og regn! Barnetog på brua over Vorma i sur nordavind. Ja, ja, jeg veit at slikt vær kan forekomme i mai også, men sjansen er vel større for sol og opphold da?

Prins/kong Karl Johan ville at Grunnloven skulle undertegnes 4. november. Og signert blei den, den 4. november! Men Wergeland/Bjørnson ville det annerledes. Hadde grunnlovsdagen ulykkeligvis havna på en dato i oktober eller november, hvilke sanger ville passa da? Ikke «Kom mai, du skjønne milde», i alle fall. Og ikke «17. mai er vi så glad i», og ikke «Norge i rødt hvitt og blått», heller! Og bunadstog? Neppe. I så fall innadørs. Og ikke sikkert er det at bunaden hadde passa så godt heller, midt i fårikålsesongen. Og tenke seg å gå i tog fra den videregående skolen, gjennom Sundsvingen, over brua og opp til kjerka med vinterfrakk og med lue og votter, og med et gjennomvått norsk flagg i handa. Hvor mange pølser og hvor mye is skulle bli solgt der oppe, før blåfrosne unger og eldre folk forta seg inn i kjerka for å få igjen varmen? Mest sannsynlig hadde vi holdt oss hjemme og inne, og noe barnetog eller folketog ville det ikke blitt noe av. Sekkeløp og aktiviteter for unga? I så fall inne.

Vi bodde en lengre periode nordpå. Det kunne være kaldt og kuslig nok, det. Faktisk hendte det et år eller to at brøytebilen kjørte først i barnetoget. Men ofte hadde bjørketrærne musører og et svakt grønnskimmer, når en så godt etter. Og vi visste at det lei mot sommeren med midnattssol og forhåpentligvis i alle fall noen få soldager. Den lange vinteren bak oss var nesten glemt.

I mai er alt så positivt og optimistisk. Det går mot lange og lyse netter, og alt er nytt og pent og friskt. Til og med er noe av søppelet i grøfta langs vegen mellom skolene og Sundet plukka opp, og sanda på vegen fra i vinter feid opp fra asfalten. Folk har rakt i hagene sine og vaska vinduer. Rød og blå russ viser seg fra tidlig om morran, til glede for noen og ergrelse for andre som blir vekket tidlig. Vårfrakken med syttendemaisløyfa fra i fjor hekta på kragen, finnes fram. Og dagen er uløselig knytta til nyutsprunget bjørkelauv. Våren er fargerik!

Og takk til eidsvollsmennene som fant ut at mai var en fin måned å skrive grunnlov i. Men det var vel kanskje heller tilfeldig at det blei akkurat i mai. I alle fall trur jeg at mai, og det som hører til mai, bidro til at vi fikk den velformulerte grunnloven vi fikk.

Nå skriver vi slutten av april. Det er tre-fire uker til den store dagen. Vi gleder oss, og tenker på at alle barn og voksne i Norge veit hvorfor vi har syttende mai, ikke bare som en dato men som et begrep. Nesten alle. En liten gutt som blei spurt om han visste hvorfor vi feira dagen, svarte slik:

«17. mai? Det er fordi Jesus var russ».

LES OGSÅ: Han skulle jakte veps...

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.