Søndre Samfund samfunnshus har en fin beliggenhet på et lite høydedrag sentralt på Råholt. Det rommer bl.a. en flott ærverdig kinosal, forsamlingslokale og Råholt bibliotek. Om Søndre Samfund rives, på det som er indrefileten av en tomt i Råholtregionen, vil det bli svært synlig om utnytting av tomta blir en høydare for Råholtområdet eller ikke. Jeg vet ikke om vi kan stole på at tapt forsamlingslokale som kommunen krever at boligutvikler kompenserer for, blir godt nok. Og jeg vet ikke hva som er planen om alle som bor i området nå, og de som flytter til Råholt snart, skal være avhengige av å dra til Eidsvoll Sentrum, Sundet, for å komme til biblioteket?

Søndre Samfunn ble bygd som forsamlingshus for arbeiderbevegelsen i Sørbygda på slutten av 1800- tallet. Tidlig på 1990-tallet ble det solgt til kommunen for ei krone. En minnestein står utenfor Søndre Samfunn til minne om arbeiderbevegelsen i Eidsvoll. Hver 1. mai legges det ned blomster ved steinen.

Et samfunn, et bomiljø, bygges stein på stein. Når boligutvikling fortettes, kan en ikke samtidig bygge ned miljø/kulturtilbudet som Søndre Samfund med biblioteket representerer i dag. Å tilføre området flere mennesker (også med tanke på utbyggingen rundt Eidsvoll verk stasjon og Ladderudsletta), må heller bety at slike tilbud økes. Da trengs kulturtilbud, samlingsplasser, friområder, lekeplasser, arenaer å møtes på og miljørettede tiltak, alt det som gjør at folk trives i bygda, og gjør at de flytter hit, og gjør at de blir.

En del som flytter hit kommer fra byområder. Eidsvoll er fortsatt en landkommune. Det er bl.a. derfor de flytter hit. Da må det sørges for at det landlige preget bevares, og at miljøtiltak prioriteres i stor grad.

Det har ingen verdi å måle bruken av biblioteket på Råholt i dag, og la det være veiledende for framtida. Moderne bibliotek er møteplasser for kultur i vid forstand, ikke bare med fokus på bøker og data, men at det også er et sted å møtes som er ikke kommersielt. Hvis vi fikk et slikt sted på Råholt, ville en se at bruken av biblioteket ville øke formidabelt.

En kommune skal ivareta og tilrettelegge mye, kommunen skal tenke på boligutvikling, legge til rette for utbygging av barnehager og skoler, infrastruktur, sentrumsutvikling med mer. Det sies at Eidsvoll er en fattig kommune. Ved feilsatsing av boligutviklingsområder er det mulig å gjøre kommunen enda fattigere. Fattigere på miljø og trivsel for innbyggerne.

Satsing på miljøtiltak kan også ses på som forebyggende i forhold til kriminalitet og dårlig helse, men også sørge for at kommunen blir en attraktiv kommune å bo i for mennesker som kan tilføre kommunen verdifulle skattekroner.

Politikerne ansvar er å tenke langsiktig og kanskje nytenkende. En eiendomsskatt kan bli til en U skatt, dvs. utviklingsskatt, dvs. en satsing på trivselstiltak og kultur i de fortettede områdene i bygda, inklusiv Sundet med sin planlagte boligfortetting. Jeg ville mye heller gi penger til en U skatt enn en E skatt.

Det er mange steder å la seg inspirere av ved satsing på utvikling av trivselstiltak, for eks Tiedemannsbyen på Ensjø i Oslo, der en har satset stort på å bevare grønne områder for lekeplasser, grilling og aktiviteter. Bekken som tidligere gikk i rør, er igjen synlig i gangsonene mellom grøntarealene, der det naturlig vokser blomster og barna kan plukke steiner eller vasse. Dessuten må Eidsvoll Amfi øke parkeringskapasiteten, kanskje bygge parkeringshus under jorda.

Tenk om:

  • Den ærverdige kinosalen i Søndre Samfund kunne bevares i det nye bygget som settes opp?
  • Kommunen kunne stille strenge krav i forhold til høyde, miljø og estetisk utforming, om de absolutt må selge tomta til Søndre Samfund til boligformål?
  • Kommunen kunne være med å påvirke til at det ble « et grønt belte» av muligheter på Råholt, for eks mellom tomta til Søndre samfund og butikksenteret/Eidsvoll Amfi? Eller kunne kommunen bygge et kulturbygg/bibliotek/friområde på tomta etter gamle Råholt barnehage bak senteret?

Vil ikke all denne boligutbyggingen kreve en avlastningsvei for Trondheimsvegen?

Gjennom Råholt går Trondheimsvegen. Hvordan kan vi få luket ut de som bare kjører gjennom Råholt? Kan fartsgrensen settes ned til 50 km? Bør det bli flere underganger, flere fotgjengerfelt over Trondheimsvegen (f eks ved Essostasjonen), flere rundkjøringer? Vær så snill, ikke vent med å gjøre noe med dette. Allerede i dag er Trondheimsvegen altfor trafikkbelastet til å gå gjennom områder der folk bor og sentrumsdannelsen på Råholt. Allerede i dag er veien

en negativ miljøfaktor. Vi som bor langs Trondheimsvegen må daglig gjøre alternative valg for å komme ut på veien, og vi belastes med mye støy. For den som har hage inntil Trondheimsvegen, er området så støybelastet at den ikke brukes.

Bare på Ladderudsletta, som begynner utbygging i 2020, skal det bygges 88 boliger. Flere av disse familiene vil ha to biler. Jeg tror ikke jeg tar for hardt i, når jeg sier at det minst vil bli 130 flere biler som skal kjøre ut og inn fra dette boligområde, og vil trafikkbelaste Trondheimsvegen innen et par år. Det må ikke ventes med å gjøre noe med dette, en trenger handling nå. Livene til mange med jobb og levering/henting i skole/barnehage/innkjøp, er en tidskabal som skal gå opp, og gjør folk avhengige av bilen. En kan ikke bare bestemme at alle skal begynne å ta offentlige transportmidler prompte. Det går ikke opp med mange familiers logistikk i hverdagen. Hvordan vi lever og våre bilvaner er formet gjennom mange år. Forhåpentligvis vil det bli alternative måter å tenke og handle på på sikt, og at flere kjører E- bil. Men inntil videre, må kommunen sørge for en god infrastruktur med plass til alle bilene på veiene. Satsing på infrastruktur og boligutbygging må gå hånd i hånd.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.