Vi valgte å svare Berit Ruuds øyeblikksbilde fra et foreldremøte fordi innlegget ga et sterkt inntrykk av at de pårørende var blitt sittende indignerte og opphissede igjen, etter å ha blitt servert blant annet feilinformasjon. Vi er uenig i at slike foreldremøter legger opp til god dialog med ungdom. Marit F. Evenby og Helge Bjørnstad, ved KoRus-Østs tilsvar, konkluderer med at kommuner bør arrangere slikt, som kunnskapsformidling i rusforebyggende øyemed.

Ruud hadde oppfattet Norsk Narkotikapolitiforening og Politikontakten i Ullensaker å skulle ha sagt at «10% av dødsulykker skyldes cannabis». Ingen har dødd av en cannabisoverdose, men om det handler om dødsulykker i trafikken, er det på sin plass for et ruskompetansesenter å dementere også at 10 prosent dødsulykker i trafikken på noen mulig måte skyldes cannabis.

Der vi har brukt data fra Nannestad og Ullensaker i forbindelse med ungdomsskoleelevers alkohol- og cannabisbruk, svarer KoRus-Øst med å si våre data ikke stemmer med funn for hele Gardermoen region, for så å konkludere med at vi er enige om at det er noe høyere cannabisbruk i de to kommunene enn landsgjennomsnittet.

Vi undres over motivasjonen til å bruke spalteplass til å flisespikke heller enn å ta stilling til at skremsel og opphisset agitasjon, på uvitenskapelig grunnlag, slett ikke tjener til å bygge gode relasjoner mellom foreldre og barn.

De fortsetter med å bygge stråmenn inn i våre utsagn, som at «færre drikker alkohol, mens en større prosentandel har forsøkt mindre skadelige cannabis». Med dette utsagnet tar kompetansesenteret oss via omveier til å skulle mene at ungdoms bruk av rusmidler er greit. Det har vi aldri hevdet. Videre søker de å bortforklare det forskning i dag anerkjenner; at alkohol er mer risikofylt enn cannabis, ved å si at deres: «utgangspunkt er at tenåringer utsetter seg for unødig risiko når de bruker rusmidler.» Ja vel, men foreldre læres opp til å reagere med tilnærmet hysteri når det kommer til cannabisbruk, mens de forstår det går bra med de aller fleste som prøver alkohol. Som pårørende bør man selvsagt reagere overfor alle typer ungdomsrus, med dialog.

Det er riktig at alkohol senker terskelen for å forsøke andre stoff. Men at alkohol og andre stoff brukes sammen er ikke noe argument mot skadereduksjon. Det kan være livreddende å veilede unge til å vise rusvett om de eksperimenterer. Nasjonal overdosestrategi 2019–2022 skal utrede rustesting som et overdoseforebyggende tiltak.

Det er for svakt å ikke komme oss i møte når vi debatterer skadereduksjon i en tid der avkriminalisering og reform gjør at staten tørster etter evidensbasert kunnskap om slike tiltak. Isteden avfeier altså et offentlig kompetansesenteret for rus oss med en tirade om cannabisens potensielle skadevirkninger.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.