Om lag 80 tonn av dette kastes av produsentene og leverandørene til matvarebransjen, mens vi forbrukere har ansvaret for at det kastes 217.000 tonn med mat. Det er 25 prosent av all maten vi kjøper.

Tallene er hentet fra matvett.no"="" target="_blank">matvett.no"="" target="_blank">matvett.no" target="_blank">matvett.no, matvarebransjens eget nettsted og prosjekt for å redusere mat-svin og kasting av mat som kan spises. Er du på jakt etter tips og råd kan du finne mange av dem på denne nettsiden.

Å kaste mat er ikke bærekraftig. Skal vi begrense klimaendringene må vi gjøre noe med matproduksjonen vår. 

Av etiske årsaker bør vi heller ikke kaste mat. Om det ikke er en direkte kobling mellom det som ligger i din søppelpose og den pågående sultkatastrofen som pågår i flere afrikanske land og deler av den arabiske halvøya, så føles det feil at vi fyller opp søppelposer med mat, mens FN slår alarm om den største humanitære katastrofen verden har sett siden 1945. Faller disse argumentene på steingrunn, kan vi også minne om at det er lite lønnsomt å kaste mat.

Enkelte forsøker nå å gjøre noe med problemet. Noen har også funnet ut at man kan tjene gode penger på å bidra til at svinnet reduseres. EUB kunne onsdag fortelle at Holtbart.no skal åpne butikk på Jessheim. Konseptet deres er å selge varer som snart går ut på dato, eller som har passert «best før»-merkingen. Mat som i stor grad ville blitt kastet.

Deler av matvare- og serveringsbransjen, inkludert flere hoteller, har som mål å redusere matsvinnet med 20 prosent innen 2020. Kanskje kan det være en inspirasjon til oss «vanlige» forbrukere. Vi kan fint kutte vårt eget svinn med minst 20 prosent, uten at det krever all verdens innsats. Det er viktig at bransjen går foran, men de som kaster mest mat er deg og meg. Ikke alle de 217.000 tonnene vi kaster egner seg som menneskemat, men altfor mye som havner i søppeldunken, har ikke noe der å gjøre.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.