Mange steder sliter dyrene med store snømengder, kulde og matmangel. Mattilsynets fôringsforbud for hjortedyr har ført til omfattende dyretragedier, der dyr sulter i hjel eller blir funnet så avmagret at de må avlives, og det meldes om stor økning i antall påkjørsler når fôringen som skulle trekke dyrene bort fra veier og jernbaner opphører. I januar ble det registrert 680 flere viltpåkjørsler i landet enn samme måned i fjor.

Mattilsynets frykt for skrantesyke har gått for langt. Det er ingen logikk i å forby fôring for å unngå samling av hjortedyr – de samler seg uansett i flokker om vinteren. Det legges ut saltsteiner til et par millioner sauer, og disse utgjør nok en langt større smittefare enn om folk legger ut noen brød og epler til sultne rådyr i hagen.

Mattilsynet gjør det vondt verre for dyrene. Ved å la dem bli svekket av sult blir de også mindre motstandsdyktige mot sykdommer. Det eneste fôringsforbudet fører til er større lidelser, flere dyr som omkommer av sult og flere påkjørsler, med fare også for personskader.

Det er ikke nok å tilby dispensasjon til kortvarig nødfôring – den snørike vinteren bør føre til at fôringsforbudet oppheves. Det er ikke faglig grunnlag for å utsette dyr for slike lidelser. Den smittsomme varianten av skrantesyke er ikke funnet utenfor Nordfjella, til tross for iherdig leting. I Nordfjella, der utmatta reinsdyr nå systematisk jages og skytes fra helikopter, er over 99 prosent av dyrene friske.

Det er verken logisk eller moralsk riktig å forby folk å hjelpe dyr, og empatiske handlinger bør oppmuntres framfor å problematiseres. Hjelpeplikten i dyrevelferdsloven pålegger oss alle å hjelpe dyr i nød. Denne hjelpeplikten bør også Mattilsynet følge.

Jenny Rolness
Dyrenes Røst

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.