Dette for å skåne oss selv mot mennesker som har et sterkt engasjement, uten å ha satt seg inn i den hverdagslige problematikken.

Deres engasjement bærer gjerne preg av at de ikke har en anelse om hvor ødeleggende dette er for en gruppe mennesker som nesten på idealistisk grunnlag ivaretar norsk produksjon av sau og lam.

Siden starten på denne grusomme sommeren, har jeg fulgt med i mange kommentarfelt på internett. Til stor forskrekkelse og frustrasjon. De konfrontasjonene og holdningene som avdekkes skaper en stor psykisk belastning i tillegg til følgende av at husdyrene blir tatt.

Personer som ikke kjenner til norsk gårdsdrift langer ut mot oss bønder, og forteller oss hvor grusomme mennesker vi er som bare slipper ut sauen vår på skogen om sommeren. De forteller hvor urimelige vi er som forventer at de skal klare seg på egen hånd frem til vi skal ha de inn på høsten og slakte de. Vi er jo ikke glad i dyra våre, og har ferie i de månedene sauen er på skogen.

Når ulven angriper ropes det høyt om at vi ikke gjeter dyra våre, og at vi ikke skulle fått ha flere dyr enn det vi kunne gjete. Sannheten er at dette er dyr vi har sett komme til verden. Vi har hjulpet de som har hatt en litt tung start. Noen lamunger blir med inn i stua for litt ekstra pleie. Vi har sovet i fjøset for å sørge for at alt går som det skal, og dyrevelferd står hele tiden i fokus.

Sommeren er også tid for å høste fôret dyra våre skal spise i løpet av vinteren. Arealene er begrenset og området rundt gårdene må utnyttes fullt ut for å holde seg med fôr hele året. Det brukes utallige timer på nettopp dette, det går døgnet rundt. Når været først er fint og Aker Brygge er overfylt av mennesker: da skal alt gresset slås, tørkes og pakkes. Alle vet jo hvordan en typisk norsk sommer er: våt og svært få tørre dager av gangen. En solfylt fridag er dermed luksus om du driver gård.

Når det er snakk om å gjete, så er dette dessverre ikke gjennomførbart på samme måte som det var for noen hundre år tilbake. Det finnes det ikke økonomi i dette. Det finnes ikke ett menneske, verken på Grünerløkka eller i Norge for øvrig, som kan betale for dette. Men: Alle bønder og beitelag har regelmessige tilsyn. Det benyttes flerfoldige timer hvert døgn.

I forhold til økonomi og lønn: Jeg tror også de fleste vet at bønder ikke tjener de store summene på gården de driver. Et mellomstort sauebruk med 155 vinterfôra sau (altså de søyene man har gjennom vinteren som skal ha lamunger) utgjør 1,296 årsverk. Årslønna for denne bonden vil være 235.000 kroner, altså 127 kroner i timen forutsatt at man holder seg til normal uke. (tall fra Norges Bondelag, 2015). Hvor mange over 18 år er villig til å arbeide for denne lønnen? Som en tilleggsopplysning kan jeg nevne at bonden jobber cirka 365 dager i året, med unntak av de dagene man har avløser, hvis man er så heldig å ha dette.

Det finnes ikke tillegg for å jobbe helg, kveld, natt og helligdager i landbruket som mange andre yrker. Dyra trenger stell og mat uansett om det er 17. mai eller 1. juledag.

Som de fleste skjønner må man derfor kombinere gårdsdrift med andre jobber. Dessverre er det slik at døgnet kun har 24 timer … også for den norske bonden.

For meg som ikke er oppvokst på gård, virket det i starten drastisk å skulle sende dyr til slakt, og jeg ble vel kanskje noe bundet til enkelte lamunger. Etter noen år er jeg veldig stolt over å kunne være med på å produsere godt og bærekraftig sauekjøtt uten stort forbruk av antibiotika. Ved siden av dette er jeg sykepleier, og ser stadig flere tilfeller av MRSA, altså antibiotikaresistente bakterier. Dette er svært utbredt i utlandet, mye på grunn av høyt antibiotikaforbruk i kjøttproduksjon. Store besetninger på små områder gir større smittepress, og dermed skyhøyt forbruk av antibiotika. Dette smittepresset har vi hittil klart å unngå i Norge, mye på grunn av at vi har den fantastiske utmarka vi kan bruke som beite til dyra våre.

Beitenæringa er også positivt for kulturlandskapet vi har her i Norge. Dyra som går på utmark beiter ned kratt og andre vekster, slik at vi kan fortsette å gå turer i skogen og bevare det fantastiske landskapet Norge har å by på. Og som vi har sett til nå; beitedyr og rovdyr går ikke særlig godt i sammen.

Nå som ulvejakta startet på nyåret og WWF tapte i tingretten 05.01.18, har diskusjonen rundt sau og ulv blusset opp som aldri før. Det er de grusomme bøndene sin skyld, og mange av ulveforkjemperne i kommentarfeltene er svært enige om at de skal boikotte norske bønder, og heller kjøpe importert kjøtt.

Jeg har også sett kommentarer som «det er jo ikke noe problem å avvikle beitenæringen med sau og storfe, vi kan jo bare importere fra utlandet». Men skal vi virkelig basere oss på dette i fremtiden? Det blir stadig mer urolig i verden, og personlig tror jeg det vil være fornuftig å basere seg på norskproduserte produkter også i fremtiden. Det snakkes også om at vi har så stor overproduksjon av lam- og sauekjøtt. Men produserer vi egentlig for mye, eller handler det kanskje om at vi faktisk importerer sauekjøtt grunnet gamle avtaler Norge har bundet seg til?

Så til deg, kjære ulveforkjemper: jeg har ingenting imot deg, men vær så snill, ikke legg et sånt hat mot bønder som det du har gjort til nå. Vi er faktisk glad i dyra våre, og vi bruker utallige timer på utmarka i løpet av sommeren for å se til dem. Jeg er ikke ulvemotstander, men mener vi må ha en fornuftig forvaltning av ulven på samme måte som alle de andre dyrene vi har i skogen.

Vi norske bønder er svært opptatt av å produsere god, sunn og bærekraftig mat til forbrukeren. Dermed er det også viktig at vi bruker utmarka vi har til rådighet som beite til dyrene våre. Jeg krysser fingrene for at vi ikke må oppleve sommeren 2017 på nytt i fremtiden.

Ulven herjet i saueflokken: – Dette har vært et helvete!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.