Alle barn fortjener gode barnehager, uansett hvor de bor eller hvilken barnehage de går i. Det er viktig å utvikle barnehagene og slik at tilbudene blir bedre. Men det blir dyrt med en statlig bestemt bemanningsnorm som skjærer alle over en kam, som det nå foreslås fra Stortinget. Og det er en dårlig måte å utvikle barnehagene på.

I Akershus vil hele 21 av fylkets 22 kommuner mangle finansiering. Samlet vil kommunene i Akershus få en underdekning på nesten 82 millioner kroner, viser beregninger fra KS. Verst vil det gå ut over Nes som vil mangle 16 millioner, Bærum nesten 12, Eidsvoll over 10, Ullensaker over 5 og Lørenskog nesten 5 millioner. Disse pengene må kommunene hente fra andre viktige områder, som for eksempel eldreomsorg. Det vil gjelde alle kommunene i fylket, bortsett fra Frogn. På landsbasis vil det mangle i underkant av én milliard kroner i 2021 hvis ikke de faktiske kostnadene blir kompensert, har KS grundig dokumentert.

Til tross for dette fortsetter regjeringen å opptre som om at pedagog- og bemanningsnormen er finansiert fullt ut. Det er skuffende.

Alle lokalpolitikere ønsker best mulige barnehager for barna i kommunen. Vi er helt enige i ambisjonene om enda høyere kvalitet i barnehagesektoren. Både bemanning, kompetanse og andel barnehagelærere er viktige bidrag til dette. Derfor arbeider mange kommuner med kompetanseutvikling og videreutdanning. Men behovene er ulike både mellom barnehager og kommuner, og bemanningen må tilpasses barnas behov. Men kommuner som har investert i nye, større og mer praktiske barnehager og bedre muligheter til en god organisering av barnehagens arbeid, vil få en dobbel regning. Først til nye barnehager og etterpå til enda flere ansatte.

Regninger må betales og pengene må hentes et sted fra. For kommunene i Akershus blir det vanskelig å hente inn nesten 82 millioner kroner uten at det går ut over andre viktige oppgaver. Derfor har et stort flertall av kommuner satt som betingelse at en bemanningsnorm må finansieres fullt ut for at de skal støtte et slikt tiltak.

Det samme stortingsflertallet som vedtar bemanningsnormen må rydde opp i finansieringen ved behandlingen av revidert nasjonalbudsjett 2018 og kommuneproposisjonen 2019. Hvis ikke bør reformen utsettes til finansieringen er på plass.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.