De var tenåringer da jeg ble født, men husker godt hvordan det ble tisket og visket bak ryggene deres når en sjelden gang våre veier møttes. I ettertid har jeg lest mye, om hva disse barna egentlig ble utsatt for, om ensomheten og bitterheten de ble påført kun fordi de var krigsbarn med en tysk far.

Så hvorfor dette nå, så mange år etter at krigen sluttet?

For nå er de her igjen, tyskerungene, denne gang født av kalifatet, med norsk mor og norsk pass i lomma. Hvorvidt de skal hentes hjem på humanitært grunnlag eller ikke, er underordnet, i all den stund ingen ser ut til å bry seg om hva som venter disse barna. Hjemme eller ute.

Med all tilgjengelig dokumentasjon om hvordan vi behandlet tyskerungene forrige gang, bør ingen ha noen illusjoner om at disse nye kommer til å få det noe bedre, snarere tvert imot. Hvordan vil de møte hverdagen, er avhengig av deg og meg, ikke det offentlige. For staten ser ikke enkeltmenneske det blir overlatt til oss. Der det før var mulig å stenge det vonde ute bare ved å lukke ytterdøra, har vår nye digitale hverdag gjort dette til en fjern drøm; vi kan nås av alt og alle 24 timer i døgnet.

Men i motsetning til originalene, vil disse tyskerungene ha et velfungerende nettverk for tilretteleggelse og opprettholdelse av hat og frustrasjon, uansett om de hentes hjem til Norge eller ikke. Og det er først om 10-15 års tid at status skal gjøre opp, og vi får fasiten på hva slags tyskerunger vi denne gangen sitter igjen med.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.