Berit R. Ruud var tilstede da den turnerende trioen fremla tilsynelatende nøytral informasjon på Jessheim videregående. I Eidsvoll Ullensaker blad 23/10 skriver hun om “det farlige dopet og ungdommen” som ikke “kommer unna for alle bruker det” og sitter radikalisert igjen: “Gå ut i gatene og protester.”

Når vi leser Ruud gis et inntrykk av et møte hvor synsing og opphetede “fakta” skremmer pårørende til hysteri, mer enn ungdom avskrekkes fra rusbruk. Ti prosent skal ha dødd av cannabis, men DEA (Drug Enforcement Agency) i USA bekrefter at ingen har dødd av en cannabisoverdose. Rusbruk i Nannestad og Ullensaker skal ha gått drastisk opp, men Ungdata 2019 viser at ungdom i disse kommunene ikke bruker mer rusmidler enn i resten av landet. Færre drikker imidlertid alkohol, mens en større prosentandel har forsøkt mindre skadelige cannabis.

Skremsels-scenario som framstiller tragiske, men unntaksvise hendelser som å være allmenngyldige, har vært brukt for å legitimere forbudspolitikk siden president Nixon erklærte Krig mot narkotika. Metodikken pådytter ungdom skam, utløser hysteri hos pårørende og unge tør ikke snakke åpent om bakenforliggende problemer eller rus. Samtidig klapper politi, rektorer og sannhetsvitner seg på skuldrene i en selvrettferdig overbevisning om å ha forebygget, men uten å tilnærme seg tema som skadereduksjon, bekjempelse av mobbing, utjevning av fattigdom eller tidlig oppdagelse av familievold.

Adriana Buccianti fra Australia mener tester som avdekker innholdet i illegale rusmidler kunne reddet sønnen. Ekteparet Brattland mener det er å sende signaler om aksept av rusbruk, men rusmiddeltesting skal utredes som et overdoseforebyggende tiltak i Nasjonal overdosestrategi: “Bruk av test-strips har blitt assosiert med endringer i bruksvaner mot tryggere bruk og økt bevissthet hos brukerne om å utvise mer forsiktighet for å unngå overdose.” Rusmiddeltesting på festivaler er et pragmatisk tiltak som setter helsepersonell i posisjon til å informere om farer, mens det maner til moderasjon.

Ane Ramm, har nylig gitt ut bok om å være pårørende til en datter med avhengighetslidelse. Først var hun sint og redd, men endret strategi. Hun ble roligere og en bedre støttespiller da kunnskap fortrengte indusert frykt. Hun oppdaget at “narkotika” noen ganger brukes som legemidler og at rusfrihet ikke nødvendigvis er den eneste eller beste løsningen for mennesker med diagnoser eller traumer.

Ungdom betviler skremsler når det stort sett går bra med kameraters utprøving. Å møtes med pragmatisme og toleranse fra voksne gjør rusmiddelbruk mindre spennende. At opprørsmotivet ble borte kan ha ført til nedgangen i cannabisbruk blant de yngste i USA etter legalisering. Voksne må gå foran som gode eksempler. Noen forsøker likevel. Ungdom må derfor instrueres i hvordan å unngå risikabel rusadferd ved at vi tilbyr edruelig informasjon om tryggest mulig bruk.

Det er umulig for tilhørerne å skille mellom hva som formidles fra det offentlige og reformmotstander, interesseorganisasjonen NNPF når politi deltar på politiserte turneer hvor det argumenteres for fortsatt bruk av forbudslinjens avskrekking, overvåking, sanksjoner og integritetskrenkende urinprøvetaking. Metodene fører til stigma og utenforskap i lokalsamfunnet, men heldigvis har myndighetens kunnskap og respons på rusproblematikk vært gjennom forandringer i både inn- og utland de siste årene. De som arrangerer møter om tema bør tenke seg nøye om hvem de ønsker som premissleverandører i diskusjonen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.