I Bodø måtte en enslig mor ta barna sine ut fra barnehagen for å få råd til å betale økningen på eiendomsskatten. I Lillehammer har politikerne foretatt et annet stunt. Der har Lillehammer kommune foretatt en «utvendig» markeds aksering av eiendommer og leiligheter. En familie kjøpte en leilighet på 82 kvadratmeter for 3.640.000 kroner i oktober 2016. Fem måneder senere mener kommunen at markedsverdien har steget til 4.708.000 kroner, noe som er en økning på 29 prosent. På bare fem måneder. En naboleilighet fikk en økning i markedsverdien på 31 prosent. Denne ble kjøpt i mai 2016 for 4.690.000 kroner. Kommunen har nå taksert den til 6.170.000 kroner, altså 31 prosent høyere. Dette fører til at eiendomsskatten har steget fra rundt 5000 til 6000 kroner til 21.244 kroner. Lillehammer har også et bunnfradrag på 500.000 kroner.

En annen familie har flyttet fra en leilighet på Smestadmoen der eiendomsskatten var på 6800 kroner til en ny leilighet som er 10 kvadratmeter mindre, men der eiendomsskatten i år blir 15.990 kroner i året. Dette er en økning på over 50 prosent. En annen har fått en økning på eiendomsskatten fra 8700 kroner i 2007 til 20.000 kroner i 2017.

Leiligheter i sentrum av Lillehammer har også fått en høyere pris enn eneboliger. Enkelte leiligheter har fått 25.000 kroner i eiendomsskatt i året. Og disse tallene er med KUN 3,8 promille og et bunnfradrag på 500.000 kroner.

Som det skrives i avisen Gudbrandsdølen Dagningen: Hva med alle enslige og folk som flyttet fra eneboliger til leiligheter i den tro at eiendomsskatten vil bli mindre?

Lillehammer kommune har altså skrudd opp verdien/markedstaksten på leiligheter med millionbeløp for å beregne ny eiendomsskatt – uten reel ny takst.

Jeg synes det er utrolig at kommunestyret i Eidsvoll gikk inn for eiendomsskatt fra 2019 uten at samtlige forutsetninger var lagt på bordet. At enkelte politikere også sto frem og hevdet at det kun ville bli cirka 3000 kroner i eiendomsskatt er også horribelt. Men det blir vel med enn påstanden som med valgløftene; Vi går ikke til valg på å innføre eiendomsskatt i Eidsvoll.

Ullensaker og Nannestad har klare holdninger til eiendomsskatt og forholder seg til valgløftene. Dette burde også partiene i Eidsvoll forholde seg til. Jeg vet at noen spekulerer på om det er en baktanke med eiendomsskatten i forhold til skandalen med renseanlegget i Bårlidalen, men det er kanskje farlig å fremme slike tanker selv om jeg hørte det senest i dag.

Uansett må innbyggerne i Eidsvoll og ikke minst politikerne i kommunestyret – med varamedlemmer – få alt om eiendomsskatt på bordet før det endelig kan bli avgjort om eiendomsskatt skal innføres i Eidsvoll fra 2019. Og helst i partiprogrammene FØR valget! Utvalget som Tønnessen fra Frp forteller om i EUB lørdag 25.05.17, må på plass.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.