Regional plan for areal og transport i Oslo og Akershus er under press fra stadig flere politikere i vår region. Etter pålegg fra staten har regionene vedtatt en plan som sier hvor de enkelte kommunene får lov til satse på utbygging.

For Eidsvolls del er Sundet og Råholt utpekt som utviklingsområder hvor det skal skje fortetting og transformasjon som det heter. Det betyr vel stort sett at noe skal rives og at det skal bygges i høyden. Innenfor en snever omkrets i disse områdene skal utvikling også kunne gå på bekostning av dyrket mark. Ca 80 prosent av all utbygging skal skje i disse to sentrene for Eidsvolls del.

Offentlig transport og vern av dyrket mark

Intensjonen i den regionale planen er god. Man ønsker å begrense bruken av privatbilen og en vil unngå nedbygging av dyrket mark.

Men å tvinge kommunene på øvre Romerike til at 80 prosent av utbygginga skal skje i disse utpekte sentrene er å frata kommunene en selvstendig vurdering av hva som er best for den enkelte kommune samtidig som intensjonene ivaretas.

Vi er fortsatt landkommuner og kan ikke sammenligne oss med bykommuner med kollektivtilbud på kryss og tvers. Privatbilen er fortsatt nødvendig for de fleste selv om mye transport også vil foregå med buss og tog. Sykkel og gange har tross alt begrensede forhold innlands i Norge selv om El-sykkel nok vil øke bruken av sykkel mye etterhvert.

Lokaldemokratiet er borte

At Oslo bystyre skal være med å bestemme at Eidsvoll ikke skal kunne få utvikle Dal på samme måte som Råholt eller at Nannestad ikke skal få utvikle Åsgreina eller Maura er etter mitt syn meningsløst.

Flere håper nå på at det nye storfylket Viken kan endre noe på denne regionale planen. La gjerne intensjonene bestå om mest mulig transport med buss/tog og legg strenge føringer for nedbygging av større arealer dyrket mark, men la den enkelte kommune i større grad selv si hvordan utviklingen i kommunen skal være.

Det er derfor med glede jeg registrerer at stadig flere lokalpolitikere mener den nåværende regionale planen er som en tvangstrøye og vil utfordre denne. Jeg håper nå at flere lokalpolitikere slutter opp om dette til beste for våre lokale samfunn på øvre Romerike.

Fylkesmannen

Registrerer også at statens vaktbikkje- fylkesmannen - stadig avviser byggesaker i distriktene våre selv om våre lokalpolitikere går inn for noen prosjekter der. Dette må det bli slutt på! Lokalpolitikere må stå på sitt. Fylkesmannen bruker den regionale planen mot oss oftere enn ønskelig.

Det må også komme en endring hos sentrale politikere som pålegger den enkelte kommune slike strenge sentrale føringer.

Registrerer at flere av de politiske partiene på nasjonalt plan er på gli i dette spørsmålet.

Forslumming?

For hva kan nå skje videre både i Sundet og på Råholt når utbygginga av blokkleiligheter for eidsvollspensjonister som vil ha blokkleilighet har nådd et metningspunkt. Jo for å tjene penger setter utbyggerne opp mange relativt små leiligheter som vil fylles opp med personer som har liten skatteevne og ditto stort tjenestebehov fra kommunen.

Håpet om at barnefamilier i stor stil skal flytte fra Osloregionen til blokkleilighet i Eidsvoll er ikke reell foreløpig. De vil heller ha en enebolig/ rekkehus med en grønn flekk utenfor. Og det er jo ikke vanskelig å forstå. Planverket til politikerne i Eidsvoll tar ikke nok høyde for disse realitetene.

Vi må utvikle hele Eidsvoll ikke bare Sundet og Råholt !

Den kommende kommuneplanen må vise dette selv om statens mann er uenig. Vi vet hva som er best for Eidsvoll!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.