Vi har for lengst merket at de politiske fronter har spisset sine penner i aviser og på facebook. Det er mye og mangt en innbygger kan lure på, særlig pga den enorme gjelda kommunen etter hvert har skaffet seg. 240 millioner er ikke småtteri å tilbakebetale i løpet av 3 år!

Så hvem skal føre kommunen videre og ordne opp i gjelda?? De blå-blå har hatt makten i 20 år, er det nå på tide med et rødgrønt skifte?

FORSLAG TIL KUTT

Det har kommet en del forslag til kutt fra posisjon. Dette kan hver og en finne fram til, men jeg merket meg bl.a. at reparasjon av taket på Ullensaker kirke, 60 år, utsettes! Det hadde en levetid på 50 år! Kutt i en del ENØK-tiltak på kommunale bygg og også i noen vedlikeholdsarbeider. Disse kuttene er Arbeiderpartiet imot. I tillegg blir det en reduksjon i bygging av kommunale boliger. Det har vært et stort behov for disse da de tidligere var rimelige å leie.

Men etter bestemmelser forrige år, skal ikke de kommunale boliger bli rimelige lenger! Politikerne har bestemt at de skal ha gjengs leie. Dvs at kommunen skal maxe inn markedspris, og dermed dobles leien fra ca 7.000 til 13.-14.000 kroner!

Hvorfor? Jo, fordi man vil ha ut dem som ikke trenger å bo i kommunale boliger! Men kommunen vet ikke hvor mange det er, og har heller ikke innsynsrett! Så da kan leieboerne bare bli boende til gjengs leie – uten støtte! Men problemet er der fortsatt – argumentet er borte, de har ikke fått frigjort boliger! Husleieloven er lik for alle!

Da er man like langt! Politikerne tar med den ene hånda – og gir tilbake med den andre med nye sosiale stønader! Men jobben for leieboere, NAV, kommune vokser med stadig nye skjemaer og kontroll!

En husstand på 3 får beregnet bostøtte etter en fiktiv, urealistisk husleie på 6000, beregnet ut fra husleie, inntekt og antall personer. Beløpet burde være så nær som mulig et reelt husleiebeløp for antall personer i husstand. For denne familien er husleietaket i bostøtteordningen 86.000 kroner!

SPØRSMÅL PÅ FACEBOOK

Disse problemene ble tatt opp i et spørsmål på Facebook til alle politikere i posisjon og opposisjon. Dette fordi jeg fikk både telefoner og besøk av fortvilte nye landsmenn og -kvinner som lurte på hvordan de skulle klare seg?

Dette er særlig sårbare mennesker i et nytt land. Mange uten fast jobb, noen med bare to tre dager i uken! De trenger forutsigbarhet og trygghet i tilværelsen! Er det en god løsning å skape beboere om til evige sosialklienter? De blir avhengige av kommunal bostøtte, pluss statlig støtte, de mister råderett over egne midler. Det er så enkelt, sier byråkratene. «Dere kan få bistand fra kommunen til å fylle ut skjemaer, bare henvend dere til tildelingsenheten, NAV, Servicetorget, ombud …..». Hvor enkelt er det å nå kommunen telefonisk? Hvor mange skjemaer skal fylles ut – og hvor mange ganger de samme opplysninger?

Det er slett ikke så enkelt, det kommer helt an på hvem du får i tale! Og søkeren står der med lua i hånda, ofte nedverdiget og ydmyket!

KAN LEIE

Kommunen kan selvfølgelig leie private boliger, men følger de opp bopelens standard? Nei, i to tilfelle jeg har sett, slett ikke! Det må man jo så absolutt gjøre hvis kommunen eller NAV er garantist! Politikerne har lovet å se på dette igjen hvis det ikke fungerer, men hvorfor måtte det iverksettes?

Arbeiderpartiet og de rødgrønne har en løsning på rask inntekt til kommunen, som jeg syns høres akseptabel ut. Dette er IKKE EIENDOMSSKATT AV BOLIGER, men en skatt på de største næringseiendommer, «verker og bruk», f.eks, Thon, Kværner, OSL. De vil da spytte noen millioner i kassa. OSL/Avinor f.eks. skatter kun til Bærum, altså ikke til Ullensaker. De små bedriftene vil ikke rammes i særlig grad. Dette er bl.a. gjort med suksess i Lørenskog, og det er ikke meldt om bedriftsflukt eller redsel for etablering av nye firmaer der.

Posisjonen med Høyre, Frp, Krf og Venstre er imot dette.

Så det er mye å engasjere seg i og tenke over når vi skal velge våre politikere for fire nye år!

Litt tidlig å si Godt valg, men spennende blir det!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.