Vi ser at utviklingen i global romvirksomhet går raskt, og regjeringen vil legge til rette for at Norge henger med i romkappløpet. En av de klart viktigste teknologiske endringene er fremveksten av småsatellitteknologi. Tilgangen til mindre og billigere satellitter senker terskelen for å gå inn i markedet. Kombinert med rimeligere oppskytningsløsninger gir dette kostnadsbesparelser og økt fleksibilitet, slik at produsenter av satellittbaserte produkter og tjenester opplever en kraftig vekst.

Et firma som leverer produkter til romindustrien er Eidel i Eidsvoll. Eidel er et firma med utgangspunkt i kryptering for forsvarsindustrien, men også med fartstid som leverandør til romindustrien. Eidel er dyktige på grensesnitt for styringssystemer og har satset mye de siste årene på å levere til et voksende småsatellittmarked, mer konkret satellittsystemer som består av satellitter som veier mindre enn 500 kg.

Som Eidel, har vi bedrifter over hele landet som finner høyteknologiske nisjer og skaper inntekter og arbeidsplasser i en fremtidsrettet næring.

Totalt omsetter næringen for hele 8 milliarder kroner i året, hvorav 70 prosent går til eksport, mens regjeringen bevilger om lag 1,5 milliarder kroner til romvirksomhet over statsbudsjettet.

Regjeringen arbeider for at det romrelaterte næringslivet fortsatt skal delta i konkurransen om internasjonale kontrakter og videreutvikle sin konkurranseevne. Nylig ble det lagt frem en stortingsmelding om norsk romvirksomhet, som beskriver regjeringens mål og strategi for sektoren.

For å løse norske behov, er det viktig med en konkurransedyktig norsk næring. Det er derfor gledelig at norske bedrifter vinner store og små kontrakter internasjonalt – blant annet innen satellittkommunikasjon, avanserte navigasjonstjenester og bakkestasjonstjenester for satellitt, og innen produksjon av flere typer komponenter for satellitter og bæreraketter.

Satellitter er i dag grunnleggende infrastruktur på linje med veier, elektrisitetsforsyning og bredbånd, og bidrar til et sikrere, mer effektivt og bærekraftig samfunn. Satsing på romvirksomhet er dermed også en satsing på å understøtte andre prioriterte samfunnsoppgaver. Det er viktig for Norge å identifisere egne brukerbehov, utvikle løsninger på særlige norske behov, og å kontrollere og sikre infrastruktur av særlig stor samfunnsbetydning.

I tillegg til økt betydning på den nasjonale arena, har romvirksomhet alltid hatt utenriks-, sikkerhets- og forsvarspolitiske dimensjoner av stor betydning når det gjelder å ivareta sikker og stabil tilgang til satellitt-tjenester. Vi ser nå at den strategiske betydningen av det ytre rom øker. De polare områdene i både nord og sør er godt egnet til å understøtte romvirksomhet, og dette gjør Norge til en attraktiv romnasjon.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.