Nær to milliarder (2.000 millioner) kroner skal investeres i skoler, barnehager, sykehjemsplasser og nytt Søndre Samfund i de neste fire år. Posisjonspartiene har ingen innvendinger, men dilter fullstendig etter rådmannen og totalt aksepterer rådmannens satsinger, noe som krever eiendomsskatt for å kunne finansiere disse investeringer, med en dobling av renter og avdrag, fra 74 millioner kroner årlig til 150 millioner kroner årlig om fire år, som resultat. Prioritering og rimelig måtehold er ikke gangbar politikk blant dagen politikere.

Posisjonspolitikerne skriver fra tid til annen at de «har snudd hver stein» (Ap etter budsjettbehandlingen i fjor) eller MDG som «skal snu hver stein» – etter budsjettbehandlingen i år. Når politikere skriver noe sånt, vet vi at det skjer ingen ting! Jeg er ikke sikker på om de skjønner så mye om økonomi og budsjettering heller?

Noen tips til politikerne i forbindelse med budsjett- og økonomistyring:

Tips en: Investeringstakten og volumet i investeringer må være økonomisk bærekraftig for kommunen. Et gammelt ordtak sier at man ikke skal strekke seg lenger enn skinnfellen rekker.

Tips to: Sørg for styring av Vilberg kompetansesenter, som i år går med nesten lik stort underskudd som eiendomsskatten det er budsjettert for 2018.

Tips tre: Se på antall ansatte/arbeidsoppgaver, samt sykefraværet i kommunen. I handlingsplanen kan vi lese at det ikke er store ambisjoner i kommunen når det i snitt er helt akseptabelt med et nærvær på 91 prosent (eller fravær på 9 prosent), når det ellers i arbeidslivet er på 4–5 prosent! Attpåtil har to avdelinger, NAV og Kommunal forvaltning en målsetting om et lavere nærvær på jobben neste år – fra nåværende 96–97 prosent til 93 prosent.

Kommunen har de senere år hatt et bra overskudd på 40–60 millioner årlig, og etter rådmannens utsagn tidligere i høst, tyder det på at dette er betydelig i år også.

Dersom det er ansvarlige og selvstendige politikere som hadde styrt i Eidsvoll, skal ikke denne høyst usosiale skatten være nødvendig å innføre – og det av sosialister og sosialdemokrater – som først og fremst burde representere «folk flest».

Det er også meget beklagelig at representanter til det høyeste folkevalgte forum, kommunestyret, kan ta fri etter eget godtbefinnende. Som valgt kommunestyrerepresentant har man møteplikt, men respekten for det viktigste politiske forum har i mange år vært altfor lite respektert i Eidsvoll.

Neste valg i Eidsvoll vil bli krevende for posisjonspartiene!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.