Politikernes planer gjør at denne gjelden vil øke til cirka 3500 millioner de nærmeste årene. Pengene skal betales tilbake med renter. Kapitalkostnadene vil øke med cirka 75 millioner i året etter noen få år. Selv med nåværende lave rentenivå. Disse utgiftene har ikke Eidsvoll kommune penger til å dekke i dag. Eventuelt kan dette bety at nesten 100 stillinger må bort. Med påfølgende dårligere tjenester.

Mitt syn er at flertallet av politikerne ikke viser nok nøkternhet i sine investeringer. Overkapasitet er for dyrt. Vi kan blant annet ikke fortsette å bygge større skoler enn vi trenger de aller nærmeste årene. Her er det betydelig med penger å spare. Man har bygd kraftig overkapasitet på Langset. Er i ferd med å gjøre det samme ved ombygging/utvidelse av Råholt skole. Skolen har cirka 350 elever og er foreslått bygd ut til nesten 800 elever! Vilberg-skolene bygges trolig også med stor overkapasitet.

Jeg har tidligere foreslått at den stramme økonomien til Eidsvoll tilsier at skolene bygges ut etter hvert som behovet melder seg. Det er ingen krise om man må bruke brakker i et par år for å ta unna et ekstra behov mens man planlegger videre påbygging. Man vil ved en slik løsning spare kapitalkostnader og driftskostnader på ekstraarealene. Jeg blir møtt med uttalelser fra politikere som «nå skal vi i alle fall bygge stort nok» eller at det påløper «for høye riggkostnader» ved stadige påbygninger.

Jeg tror Eidsvoll kommune fikk noe ekstra riggkostnader når vi bygde legesenteret ved Vilberg helsetun og rett etterpå bygde på helsetunet samme sted uten at disse påbygninger var koblet sammen. Da har man vel tallene på ekstra riggkostnader? Håper politikerne sitter med disse tallene slik at de kan vurdere dette innspillet til mer nøktern utbygging. At vi får ekstra riggkostnader på nærmere 8 til 10 millioner kroner ved påbygging på skoler slik rådmannen har sagt tidligere, holder neppe mål etter mitt syn.

Å bruke inntektspotensialet som ligger i eiendomsskatt for å dekke alle disse investeringen allerede nå er dristig. Når lånene våre har en løpetid på 20 til 30 år, så skal det ikke mye fantasi til for å mene at rentenivået vil øke i denne tida. Hvordan skal vi da greie å betale våre kostnader? Hvordan skal Eidsvolls framtidige generasjoner greie å løse dette når nåværende politikere bruker opp inntektspotensialet vårt?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.