Mange fikk med seg protestaksjonen mot griseslaktingen på Eidsvoll Bygdetun forrige helg. For de som ikke er oppdatert på saken, kommer en kort oppsummering:

Prøvde å stoppe, men lyktes ikke

I årevis har bygdetunet hatt griseslakting som en del av høstprogrammet. Poenget, i følge arrangøren, er å vise hvordan slakting ble gjort i gamle dager, det er gjort som folkeopplysning. Kritikken har i år haglet mot museet med beskyldninger om at de dreper dyr som underholdning. Det kulminerte med en protestaksjon i regi av Direct Action Everywhere (DXE) under selve arrangementet på søndag. De prøvde å stoppe slaktingen, men lyktes ikke, og Eidsvoll Museum har meldt at de vil fortsette som før.

Dette ble en av de mest leste, kommenterte og delte sakene på eub.no hittil i år. Hele aksjonen ble live-streamet på DXEs Facebook-side, og en redigert video med engelske undertekster ble publisert i ettertid. Denne videoen kom med en klar oppfordring om å dele og la Eidsvoll Museum vite at slakting ikke er underholdning.

Rettferdig «straff»?

DXEs Oslo-avdeling har ca. 1000 følgere på Facebook. Det er noen titalls flere enn Eidsvoll Museum. 1000 er ikke så mye i den store sammenhengen, men kan være mange nok for å nå ut i verden. DXEs internasjonale Facebook-side har 285.000 følgere. Videoen DXE Oslo la ut er delt 700 ganger og har over 60.000 visninger. Det er brukbart.

I dagene etter aksjonen kommer noe av det beste og noe av det verste med Facebook fram. På sin Facebook-side har nemlig Eidsvoll Museum åpnet for at publikum kan gi sin vurdering (dom, om du vil) og å anbefale eller ikke anbefale museet. Dette er bra, det gir folk muligheten til å dele erfaringer. Siden søndagens slakting har det imidlertid rent inn med negative vurderinger fra hele verden.

Vurderinger som dette: «Absolute hellhole. Filthy disgusting place with abusive staff.» Det er hundrevis av dem.

Jeg antar forsiktig at de fleste som kommenterer fra utlandet ikke har besøkt bygdetunet i Eidsvoll. Men de har likevel gitt sin dom og er i ferd med å gjennomføre «straffen» de mener er riktig – halshugging.

Jeg skal ikke si om dette er en koordinert aksjon eller ikke, men det er ikke vanskelig å se sammenhengen mellom søndagens aksjon og etterspillet museet nå opplever. Direct Action Everywhere og deres meningsfeller leker ikke butikk, de mener faktisk overalt – også på Facebook-siden til et bygdetun i Eidsvoll. Det har også kommet en håndfull slike vurderinger på Tripadvisor og Google.

Meningsbryting

Man kan være uenig i om straffen bygdetunet har fått er rettferdig eller ikke, men dette viser også noe av det beste med Facebook: Samtidig som det renner inn med negative vurderinger, kontres det med positive vurderinger. Mens en kar fra England gir én stjerne og kaller personalet for drittfolk som dreper dyr som underholdning, er det en svenske som tar museets folkeopplysning i forsvar, at det er bra de viser hvor maten kommer fra.

For ordens skyld: Jeg vil også tro at mange av dem som tar museet i forsvar heller ikke har besøkt bygdetunet.

Det brytes uansett meninger om dyrenes rettigheter, matproduksjon og etikk i kommentarene – noen mer seriøse og velbegrunnet enn andre, så klart, men det må man regne med på Facebook.

Ytringsfrihet

Vi må tåle at folk har forskjellige meninger, også når det gjelder dyrs rettigheter. Så må den som mener tenke seg om en gang eller to når det kommer til hvordan han eller hun skal gi utrykk for den meningen. Skal man argumentere saklig for sin sak, eller skal man angripe motparten?

Begge deler har bygdetunet i Grunnlovsbygda fått kjenne på denne uka.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.