Arbeiderpartiet (AP), SV og Rødt vil innføre skatt på næringseiendom i Ullensaker. Dette bør velgerne være klar over og tenke gjennom konsekvensene av. Det høres kanskje tilforlatelig og harmløst ut for den jevne innbygger, det å ville innføre en skatt på den som eier næringseiendom og ikke den som leier eller arbeider der. Spesielt høres det lettvint ut å tvinge en stor aktør som Avinor/Oslo Lufthavn (OSL) til å betale næringsskatt. Samtidig kan enhver arbeidstaker, enhver fagforening og arbeidsgiver i privat sektor fortelle om konsekvensene av slike og andre kostnadsøkninger.

For eksempel reagerte tillitsvalgte for mange ulike yrkesgrupper på OSL kraftig på kostnadsøkninger som følge av Avinors varslede endringer av parkeringsregimet på flyplassene i 2018. De advarte om at Avinor og OSL for det første gjennom anbudsrunder presset virksomhetene som skal levere tjenester på lufthavnene, og for det andre at de ensidig endret kostnadene for de som arbeidet for de samme virksomhetene i anbudsperioden for å opprettholde sine inntekter. Det er ikke vanskelig å se for seg at det samme vil skje ved innføring av en kommunal eiendomsskatt.

Enhver privat virksomhet er avhengig av en sunn økonomi for å skape verdier og arbeidsplasser. Vi trenger flere gode arbeidsplasser i Ullensaker, ikke færre. Kostnadsøkninger for en privat virksomhet må dekkes inn over driften. Dette medfører ofte bortfall av betalte spisepauser, flere deltidsstillinger og behov for økt kreativitet i forhandlingene mellom partene lokalt for å redusere kostnader. Regningen fra avgiftskåte politikere vil dermed treffe vanlige arbeidsfolk. Dette er virkeligheten for de mange tusen ullsokningene som arbeider på OSL, men også for arbeidstakere i andre deler av arbeidslivet. Det virker ikke å være virkeligheten til AP og ordførerkandidat Schumacher.

Når AP og Schumacher nå vil innføre eiendomsskatt på næringseiendommer, er det en kostnadsøkning som spesielt vil treffe arbeidstakere og private arbeidsgivere. For å forsvare eiendomsskatten sier AP at den kun skal gjelde for eier av byggene, ikke den som leier lokaler. Dette er en skremmende naiv tilnærming til hvordan økonomien fungerer, og noe jeg tror den jevne velger gjennomskuer.

Selv AP og Schumacher kan ikke innføre en slik skatteøkning og tvinge eier av næringsbygg til å dekke dette av egen lomme, eller nekte eieren å dekke eiendomsskatten over leieinntektene. For enhver næringsdrivende og arbeidsgiver vil inntekter og utgifter måtte henge sammen, helst med større inntekter enn utgifter over tid. For eiere av eiendom er det leietakerne som er inntekten. For de fleste virksomheter er det kunder og ansattes lønns- og arbeidsvilkår eller også økte priser på varer og tjenester som kan dekke utgiftene. I konkurransen om kunder vil arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår være de som får regningen.

I konkurransen om gode arbeidsplasser er det attraktive kommuner med forutsigbare avgifter som vinner. Avgifter for virksomheter og arbeidsgivere henger direkte sammen med gode, faste og trygge arbeidsplasser. Det er naivt å tro at de største og mest kapitalsterke eierne av eiendom vil redusere sine inntekter for å dekke eiendomsskatten til AP og Schumacher. Den regningen må vanlige ullsokninger ta, de som arbeider i lokalene, enten arbeidsgivere eier eller leier lokalene. I tillegg må lokale virksomheter som har lagt sin stolthet i å bygge opp og betale ned sine egne lokaler måtte finne penger til å dekke slike urettferdige skatteøkninger, kanskje i konkurranse med bedrifter i andre kommuner uten slike ekstraskatter. Da kan Ullensaker kommune miste viktige arbeidsplasser også.

Ser ikke AP og Schumacher disse sammenhengene, eller mener de at arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår er vernet mot slike kostnadsøkninger? I tilfelle vitner det om en virkelighetsforståelse som ligger langt fra det den jevne arbeidstaker har erfart og kjenner til.

De fleste av velgerne i Ullensaker er vanlige arbeidstakere som ønsker gode og forutsigbare kommunale tjenester. Ullensaker har levert gode og stadig bedre og mer moderne tjenester til en befolkning i sterk vekst så lenge Høyre har vært i posisjon. Det vil kommunen fortsette å gjøre med Høyre ved roret.

Eiendomsskatt kan ikke kalles en kommunal tjeneste. Det måtte i tilfelle være en bjørnetjeneste til kommunens innbyggere. De mange flotte arbeidstakerne og arbeidsgiverne i Ullensaker trenger forutsigbarhet og ikke politisk naivitet og ideologiske skatteøkninger.

Ullensaker Høyre er imot alle typer eiendomsskatt, enkelt og greit.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.