Debatten om eiendomsskatt raser i Eidsvoll. Ikke bare i avisene, men også rundt kafébordene, over hagegjerdene og i lunsjpausene på jobb.

At en vanlig småbarnsfamilie skal måtte betale opp mot 20.000 kroner i året i eiendomsskatt, skaper selvfølgelig utrygghet i familieøkonomien. Eiendomsskatt er en usosial skatt som først og fremst rammer nyetablerte med boliggjeld, gjerne småbarnsfamilier med høy forsørgerbyrde.

I Eidsvoll ønsker vi å være attraktive for unge som vil etablere seg og bo i vår flotte kommune. En god representant for disse er Henrik Holum, som ble intervjuet i EUB den 7. november. Jeg synes det er flott at småbarnsforeldre står opp mot eiendomsskatt, men synd at han argumenterer uriktig når det gjelder regjeringens skattepolitikk. Det er helt feil at H/Frp-regjeringen har gitt enorme skattelettelser til superrike i stedet for å prioritere overføringer til kommuner som trenger det. De store pengene går til kunnskap, samferdsel, styrkede helsetjenester, innovasjon og skattelettelser. En gjennomsnittsfamilie har fått 8000 kroner i redusert skatt med H/Frp-regjeringen. I tillegg har kommunens driftsresultat og økonomiske handlingsrom ikke vært bedre siden tidlig på dette årtusentallet. Den gjennomsnittlige årlige realvekst i frie inntekter i millioner kroner for Eidsvoll kommune har økt fra 2,3 prosent i perioden 2009–2013 til 4,4 prosent i H/Frp-perioden 2013–2016.

Eidsvoll Høyre har i alle år vært tydelige motstandere av eiendomsskatt. Før en sender en stor, ny skatteregning til innbyggerne for å finansiere helt nødvendig kommunal drift og infrastruktur, må kommunen ha snudd alle steiner først. Det mener vi fortsatt ikke er gjort i Eidsvoll. Vi mener det er et betydelig potensial for å drive Eidsvoll kommune mer effektivt. For eksempel har kommunen har knapt tatt i bruk omsorgsteknologi, slik mange andre kommuner har. Teknologi som kan gjøre eldre og hjemmeboende med funksjonsnedsettelser i stand til å leve mer selvstendige liv uten mye hjelp fra kommunale hender og slik sett frigjøre midler. Sykefraværet i kommunen er også stabilt høyt og vi vet alle at det skaper lite kontinuitet og kan true kvalitet i tjenestene – og at det er ulønnsomt.

LES OGSÅ: Oppretter finanskomité i forsøk på å slippe eiendomsskatt

Om to år er det valg. Da er det mulig å stemme inn partier i kommunens ledelse som vil utvikle tjenester som er mer moderne og mer effektive, og som samtidig kan bidra til at kommunen ikke innfører den usosiale eiendomsskatten. Arbeiderpartiets snuoperasjon den siste uken med å ville bruke oppsparte midler for å unngå eiendomsskatt, er å stikke hodet fullstendig i sanden. Å putte mer penger inn i et system som ikke fungerer godt nok, skaper definitivt ikke bedre tjenester for oss som bor i Eidsvoll og sikrer ikke en sunn kommuneøkonomi fremover.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.