Det er omlag 77 000 personer med demens i Norge. Fra 2015-2018 økte antall personer med en GPS-alarm fra 65 til 1 141. Nå vil Ullensaker Høyre gi tilbud om slik alarm til alle eldre med demens som bor hjemme. Et slik tilbud vil gjøre det mulig for flere å bo hjemme lengre. Det er bra både for de pårørende og de eldre, men må skje i henhold til det strenge lovverket vi har på området. Lovverket åpner for at kommunen kan fatte vedtak om GPS-teknologi til pasient eller bruker over 18 år som ikke har samtykkekompetanse. Loven krever at dette er nødvendig for å hindre eller begrense risiko for skade på bruker eller pasient. Tiltaket må være i den eldres interesse. Når kommunen vurderer bruk av GPS-teknologi, skal det legges vekt på om personen ville ha gitt tillatelse dersom han eller hun hadde samtykkekompetanse. Dersom det er mulig, skal man spørre de nærmeste pårørende om hva den eldre selv ville ha ønsket. Et alternativ er å ta det inn i en fremtidsfullmakt tidligere.

Situasjonen for personer med demens blir ofte forverret når de flyttes fra sine vante og trygge omgivelser. Derfor mener vi det er et mål i seg selv at de kan bo hjemme lengst mulig. Det er ikke sjeldent vi hører om leteaksjoner etter eldre med demens som har gått seg vill etter en tur ut av leiligheten. Det er en stor belastning for pårørende, og er skremmende for den eldre. Det å ha trygghet for at en mor, far eller livsledsager med demens i en tidlig fase kan få hjelp mener vi er et viktig velferdstilbud. Derfor vil vi tilby GPS-alarm for eldre med demens som bor hjemme. En stemme til Høyre er en stemme for tilbud om GPS-alarm til alle eldre i Ullensaker med demens som bor hjemme. Slik blir det tryggere for de eldre å bo hjemme, og de pårørende får mer sikkerhet i hverdagen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.