De har ikke bare stål i ben og armer. De har kule ideer i hodet. De stiller nye, viktige spørsmål. De kan mye som voksne ikke kan. De løper raskere. De hopper høyere, og de sover lenger. De røyker og drikker mindre enn unge noen gang har gjort. De trives bedre på skolen enn unge noen gang har gjort. De er mer aktive og spiser sunnere enn unge noen gang har gjort. Likevel ser vi at mange av dem strever.

På landsbasis vet vi at en av fem unge sier de har psykiske helseutfordringer som går utover dere hverdagsmestring. Det er alvorlig. Høyre og våre samarbeidspartier, vil i neste stortingsperiode legge frem en forpliktende opptrappingsplan for barn og unge. Denne vil basere seg på en helt fersk strategi for psykisk helse, den første i sitt slag, som regjeringen nettopp har lagt frem.

Den nasjonale Ungdata-undersøkelsen gir et viktig innblikk i hva barn og unge selv sier om hvordan de har det, der de vokser opp. Her får vi også viktige svar på hvordan de har det psykisk.

Men Hurdal og Eidsvoll kommuner er dessverre ikke med i disse viktige undersøkelsene. Det synes jeg er leit og overraskende. Alle andre kommuner i Akershus deltar, og svarene fra ungdommene gir informasjon om hvor «skoen trykker» i det enkelte lokalsamfunn. Nå er det kanskje på tide at politisk ledelse og administrasjon i våre to kommuner, spør de unge hvordan de har det?

Mange barn og unge sliter med stress, press og følelsen av å ikke være gode nok. De sliter med angst og depresjon. Derfor har Høyre allerede sørget for rekordmange flere helsesøstre og psykologer i kommunene. Men Høyre vil mer. Vi mener alle kommuner bør ha et tilbud til barn og unge som sliter med psykiske problemer. Vi vil lovfeste plikt for kommunen til å opprette en egen funksjon som skal ha koordineringsansvar for hjelpetjenester til barn og unge.

Vi vil sørge for at vi får mer kunnskap om barn og unges bruk av sosiale medier og hvordan det virker inn på deres psykiske helse og livskvalitet. Mange barn og unge etterlyser psykisk helse på timeplanen. Det skal de få. Vi vil innføre livsmestring og folkehelse i skolen. Vi vil ha tiltak uten terskel for å gi de yngste som sliter hjelp når de tør be om det. Derfor må det bli flere psykologer i kommunen og mer tilgjengelige tilbud når unge trenger det. For å sikre trygghet, forutsigbarhet og raskest mulig hjelp vil vi i Høyre innføre pakkeforløp for unge med psykiske problemer. Vi må sørge for at små utfordringer og plager ikke vokser til store, kroniske helseproblemer.

Barna er fremtiden, de er vårt håp – de er den ressursen vi må være mest opptatt av å forvalte godt og investere mer i. For Høyre er dette derfor en av våre viktigste helsesatsinger i neste stortingsperiode.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.