De fleste norske barn gleder seg til sommerferien. Noen er på hytta, noen er i badeland og andre er i Syden. Luften er full av forventninger, og hele familien er klar for bekymringsfrie dager i sola. Men dette er ikke realiteten for alle.

Ikke alle norske barn har muligheten til å reise på ferie om sommeren, delta på fotballcup eller besøke den lokale svømmehallen når det regner ute. Ifølge Statistisk sentralbyrå lever nesten 100.000 barn i fattigdom i Norge i dag.

I Eidsvoll er det 453 barn, i Ullensaker 698 barn og i Nannestad 214 barn som vokser opp i fattigdom.

Disse barna er ikke bare tall i en statistikk. Det er barna som leker i gata og går på skolen nære der du bor. Mange gruer seg til første skoledag fordi de ikke har en ferie å fortelle om, de har ikke ny skolesekk og klærne passer kanskje ikke helt. Allerede første dag faller mange av dem utenfor det sosiale fellesskapet.

Vi kan velge å gjøre noe med barnefattigdommen. Vi kan styrke fellesskapet og sørge for like muligheter for alle barn, uavhengig av hvor stor lommebok foreldrene har.

Om vi vil løfte barnefamiliene må vi også styrke barnetrygden. Fordelingsutvalget sier den er et av de mest effektive tiltakene for å bekjempe barnefattigdom. Siden 1996 har barnetrygden vært fryst. Om vi øker barnetrygden igjen og samtidig målretter den noe mer til flerbarnsfamilier og enslige forsørgere vil forskjellene bli mindre og færre barn vil vokse opp i fattigdom.

Noen partier vil behovsprøve barnetrygden. Det er en dårlig idé. Kutter du støtten til barneforeldre som kommer i jobb eller tar større stillinger gjør du at de får mindre igjen for å jobbe mer. Det blir fort en fattigdomsfelle som holder folk unna arbeid.

Behovsprøving er også byråkratisk. Vi mener barnetrygden skal være for alle barn slik de andre universelle velferdsordningene som sykehus og skoler er det.

Et samfunn med små økonomiske forskjeller er et varmt samfunn. Det er et velfungerende samfunn der tilliten mellom folk er høyere. Når 100.000 barn vokser opp med færre muligheter enn sine jevnaldrende, beveger vi oss bort fra dette samfunnet. Det er vårt ansvar å stå opp for de mest sårbare i samfunnet.

Det er på tide å ta et oppgjør med den økende ulikheten og økende fattigdommen blant barn i Norge. Derfor går vi til valg på å øke den universelle barnetrygden slik at alle barn får den oppveksten de fortjener. Jeg håper alle barn skal kunne glede seg til neste sommerferie.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.