For stort sett går det i sure miner og kjeft da noen napper opp døra på traktoren for å huke tak i oss for noe dem er misfornøyde med.

Plager meg ingen verdens ting å få konstruktiv kritikk, men 90 prosent av dem som river opp døra på traktoren forteller oss hvordan vi skal gjøre jobben våres, selv om de omtrent ikke klarer å åpne døra selv, for de vet ikke hvor den åpnes! Men snøbrøyting har de god greie på, og kjefting kan de enda bedre.

Snø i innkjørsler er et sårt tema for mange. Så fort det ligger litt snø i innkjøringen blir plutselig hele nabolaget «nylig ryggoperert» og ber oss sporenstreks om å fjerne snøen vi har lagt i innkjørselen deres, for den er ikke deres!

Nå skal det sies at på både fylkesveger og kommunalveger kan brøytemannskapet legge snø inntil to meter innpå privat tomt, med loven i hånden.

En idiotisk situasjon oppsto da jeg brøytet private veger inne på et boligfelt, da en bil kom i full fart i det jeg rygget inn vegen for å brøyte den, og tutet og sperret meg inne. Jeg brøytet det jeg fikk brøytet, helt til jeg måtte gå ut av traktoren og bort til han i bilen for å be ham flytte seg. Men før jeg kom fram til bilen, kom en illsint gubbe ut og spurte om jeg hadde jævlig moro av å legge snø innpå andremanns tomt på andre siden av feltet?

Prøvde å forklare at jeg hadde ikke brøyting i det området, og forklarte at de som brøyter den kommunale vegen kan legge snø to meter innpå privat tomt. Det ville ikke han godta, så enden på visa var at han begynte å true og dytte meg, for vi var noen store idioter som ødela for andre. Til slutt måtte jeg ringe en kollega som drev i nærheten, så han fikk kommet og snakket med denne kroppen. Det lå en fem centimeter høy ranke med snø i innkjøringen hans, og den ranken var han villig til å sperre inn en traktor for – og true med anmeldelser og trusler mot to snøbrøytere i over en time, som ikke hadde brøyting i området han bodde i engang!

Vi blir møtt av mange trivelige og koselige folk, som kommer med blant annet brus og sjokolade. Nystekte vafler og boller har jeg også fått, men det hører til sjeldenheten. Fulle folk kommer på natta og kjefter, folk kaster snøballer i siderutene så de knuser, slik at sjåføren må koste ut glass og snøballrester, teipe på litt plast og fortsette brøytinga. Koselig å jobbe for sånne? Skal vi bytte?

Kjeft tåler jeg etter 10 år i denne bransjen, men det som er aller mest skremmende, er den manglende respekten bilførere og personer har for en maskin på 10 tonn eller tyngre! Har to situasjoner som sitter godt plantet i minnet, da de var utrolig heldige at de lever i dag, de det gjaldt. Den ene episoden skjedde vinteren 2010. Det var glatt, så vi ble kalt ut på en strørunde. Hadde fylt strøkassa, så traktoren veide borti 12–13 tonn, kjører forbi Nordbytjernet og får se en tenåringsgutt som er ute og jogger på gang- og sykkelstien. Men 100 meter før fotgjengerfeltet bestemmer han seg for å ta en snarvei over snøhaugen i grøftekanten, 30 meter foran traktoren. Gutten hopper opp i snøen, snubler og faller så lang han er ut i vegbanen min. Jeg tramper inn bremsen, så jeg sklir imot ham på fire stive hjul, og får se gutten forsvinner foran traktoren. Da traktoren endelig stoppet, hopper jeg ut av traktoren og løper foran for å se etter gutten. Han lå fortsatt på magen, like hel, fem centimeter foran skjæret. At det var våt asfalt og ikke is på hovedvegene den dagen, kan vi begge være lykkelige for!

Selv om du tenker det er bare en traktor som kommer, så den rekker jeg, så tenker du VELDIG feil! De aller fleste traktorene i dag går fra 50–80 km/t! Vi bruker lengre tid på å stoppe, og veier en del tonn mer enn en bil.

Den andre situasjonen var inne på et borettslag vi hadde brøyting i. Jeg rygger inn og drar fram snø, og følger med både bak og foran traktoren, men når du sitter og titter skrått bakover mot høyre, har du ikke full oversikt på det på venstresiden. Jeg skulle rundt et trangt hjørne, og titter bakover mens jeg rygger, for så å sette i gang freseren, delvis i fart, og begynner å kjøre framover. I det traktoren akselererer forover, får jeg se en eldre kar, som har gått opp i stigtrinnet på traktoren, mister balansen og faller mellom førerhuset og framhjulet mens han hang igjen i en hånd i speilet på traktoren!

Denne gubben gikk opp på en traktor i fart for å si noen ord til meg. Følgene denne hendelsen kunne fått tør jeg nesten ikke tenke på engang da snøfreseren gikk for fult bak traktoren. Jeg ble ordentlig forbanna, så vi ble brått enige om at han aldri kommer til å gjøre det der igjen. Og i dag tør han så vidt titte over gardina på kjøkkenet når jeg kommer.

Ser du en traktor etter vegen med varsellys eller ei, stå i ro til den har passert. Var borti en episode i dag som kunne fått fatale konsekvenser, for han trodde at han rakk å kaste seg foran meg. Han stoppet opp i krysset, for så å ombestemme seg for å kjøre, bilen begynte å spinne og stopper opp i min vegbane. Jeg fikk heldigvis stoppet, men jeg var såpass nærme den bilen at sjåføren tok den ene armen opp til ansiktet og lukket øya. Bak meg kom det ikke en eneste bil, så han hadde ikke fått så dårlig tid om han hadde måttet vente på meg passere.

Min oppfordring til folket er: Vis hensyn! Vi er der for deg! Brøyter en traktor i den vegen eller i det borettslaget du bor i, hold avstand og stopp et sted du ikke er i vegen, og vent til sjåføren gir deg et tegn på at han har sett deg.

Vi jobber dag og natt, mange timer i strekk, ofte ett døgn i strekk. Vi må bare setter oss tilbake i setet for å få et kvarters blund på øya i et sete som ikke er laget for å sove i. Fire ganger har jeg sittet i traktoren og sett folk sitte å åpne julegaver mens jeg brøyter for dem. Nyttårsaften, bursdagen til barna, familieselskaper, hytteturer, vinterferier, en plan lagt for en kveld hjemme med familien avlyser vi så fort det hvite daler ned fra himmelen, for det er vår plikt! Og vi er mange i dette yrket.

Da sesongen er over er de fleste av oss glade over at vi slapp å havne i noen ulykker fordi folk har det så travelt, at de ofrer liv å helse for å komme fram 15 sekunder før.

Gi oss gjerne en takk eller et hyggelig vink, kan vel ikke koste så mye, bedre med lomma full av tusen takk, enn ei bøtte med kjeft fordi det er snø på bakken. Vi gjør vårt beste, og legger ikke snø i innkjøringa di for at vi syns det er moro, men for at snøen må bort fra vegen.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.