Få måneder i forveien fikk hun den tøffe beskjeden. Hun hadde fått kreft. Spredning til lymfene under armen og i halsen. Dermed ble ikke julen som Kjersti er vant til.

Dessverre er det mange som har det slik. Mens de fleste teller ned til en tradisjonsrik feiring med familie og venner, er det andre som gruer seg til hele desember. For dem som får en kreftdiagnose blir livet snudd på hodet. Og vil kanskje aldri bli det samme.

Uansett om du skal tilbringe julen på sykehus eller hjemme, skal du ikke behøve å føle deg alene.

Vis omtanke

Den viktigste julegaven vi kan gi er å vise at vi bryr oss om dem som har det vanskelig. Heldigvis er det mange måter å gjøre det på. Vi kan for eksempel gi av tiden vår. Ta opp telefonen, dra på hjemmebesøk eller hjelpe til med et ærend. Vi kan engasjere oss som frivillig. Gi penger til en veldedig organisasjon. Eller vi kan sende en stjerne til noen som må tilbringe julen på sykehus.

Sistnevnte er det mange tusen nordmenn som velger å gjøre. Ofte vet de ikke til hvem, hvor pasienten ligger eller hvordan det kommer til å gå med vedkommende. Men det som er sikkert er at noen får glede av stjernen, at den kan gi håp, julestemning og trøst i en vanskelig stund. Pengene vi samler inn går til forskning som kan redde liv.

For seks år siden var 19 sykehus med på Kreftforeningens julestjerneaksjon og det ble hengt opp nesten 500 stjerner. Denne julen skal rekordmange 97 sykehus og sykehjem delta, og vi har et mål om at 15 000 stjerner skal lyse opp vinduer og korridorer over hele landet. En formidabel økning med andre ord.

En folkedugnad

Det er gledelig å se at så mange ønsker å bidra, men vi kan ikke gi oss der. Hvert år rammes om lag 34 000 personer av kreft i Norge. En del av disse må gjennomgå tøff kreftbehandling i julen. De ofte lange og avanserte kreftbehandlingene tar aldri ferie.

Å gi bort en stjerne har blitt en ny juletradisjon. En tradisjon som bidrar til håp og glede for medmennesker som har det vanskelig. Nå ønsker vi at enda flere engasjerer seg. En stjerne i vinduet gjør ikke frisk, men den er et lite lyspunkt som minner om at du ikke er alene.

I år skal Kjersti feire jul hjemme, og det er hennes tur til å sende en stjerne. Hun sier: «Jeg vet hvor mye det betyr. Bak hver eneste stjerne står et menneske som bryr seg».

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.