Nannestad, år 2100

Myra ligger der. Bjørkemåsan. Vidstrakt, vill og våt. Vakker. Vernet. Under overflaten ligger karbon. Masse karbon. CO2. På bare en kvadratkilometer myr kan det være lagret så mye karbon at det tilsvarer 250.000 tonn CO2. I gamle dager, da de reiste med utslippsfly, kunne en person reise 500.000 ganger tur-retur mellom Oslo og London for den mengden CO2. Derfor har karbonet fått bli der: Nede i myra.

Myra er en svamp. Antagelig er det unødvendig å si, siden alle lærer dette på skolen, men torvmosen i myra kan holde på vann tilsvarende ti ganger sin egen vekt. Det er uvurderlig i de periodene det virker som det aldri skal gi seg med å regne. Før i tida regnet det visst ikke så mye som nå.

Nannestad, år 2019

Vi har denne arealplanen. Den er vedtatt. I den står det at det skal bygges hus på Bjørkemåsan. På myra. Det blir dyrt hvis vi ikke følger planen, vi må betale erstatning. Dessuten kan det hende utbyggere begynner å tenke at vi ikke er til å stole på, hvis vi forandrer mening nå. Vi kan ikke høre på de partiene som vil at myra skal fortsette å være friluftsområde. Det er ikke ansvarlig. Vi må være ansvarlige.

Nannestad, år 2100

Setter du deg ned på en tørr tue i utkanten av myra om sommeren, er du nesten garantert å få se storspoven. Den bor der ute. For mange år siden var den truet, men heldigvis er den ikke det lenger. Masse andre fugler holder også til der, og noen ganger lander store flokker av trekkfugler og puster ut litt før de flyr videre. De finner så bra med føde på myra, fordi det er så rikt plante- og dyreliv der.

Folk kan du også se på myra. Ikke om sommeren, da er den for fuktig. Om vinteren, derimot, myldrer det. Spesielt i de få månedene snøen legger seg, og skisporene brer seg utover den flate myra. Lett tilgjengelig, enkelt å gå for barnehageungene som har så korte bein. Veien er kort for dem, rett utenfor barnehagens gjerde strekker myra seg utover. Et uendelig landskap for en liten tass. Også for alle som har litt lengre bein er skisporene på myra et eldorado. Lange ut, håpe på at skiene sitter og gir godt fraspark. Være sprek nok til å følge sporene helt til det begynner å gå oppover, mot Romeriksåsene. Derfra er det ingen begrensninger.

Nannestad, år 2019

Vi har tenkt oss om. Jo, det blir dyrt – men naturverdiene og de klimamessige fordelene av å beholde myra kan ikke måles i penger. Vi må kutte utslipp. Vi må ruste oss for klimarisiko i framtida. Noen ganger er det klokeste å endre mening, og dette er en av de gangene.

Nannestad, år 2100

For mange år siden var det noen som ville bygge hus der. Var det virkelig noen som ville ødelegge myra?

Nannestad, år 2019

Vi verner myra.

Nannestad, år 2100

Takk!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.