Har ny organisering av politiet svekket vår politikraft lokalt?

Til det vil jeg si et klart nei. Men ikke alt politiarbeid er synlig, og vi er til stede på en annen måte enn før.

Den registrerte kriminaliteten går ned, men inntar nye former. I dag bruker vi andre metoder og verktøy for å sikre trygghet, bekjempe og forebygge kriminalitet. Blant annet foretar politipatruljen langt flere avhør på stedet, med lyd. En konsekvens er at vi bruker mer tid på hvert oppdrag. Men samtidig ser vi at flere avhør på et tidligere tidspunkt bedrer kvaliteten, øker sjansen for oppklaring – og bedrer rettssikkerheten.

Vi er mer til stede i det digitale rom enn før. Vi ser at de største truslene mot barn og unge i dag er på nett. Det betyr at politiet også må forstå hvordan ungdom lever sine liv på nett, og vi må ha ressurser til å hjelpe dem der de er. Planlegger ungdom slåsskamp via sosiale medier, må politiet være både på nett og ute for å hindre volden.

Fravær av alvorlige hendelser får sjelden oppmerksomhet. Vi bruker ressursene på å skaffe oss kunnskap og forebygge alvorlig kriminalitet. Reformen har bidratt til å gi det forebyggende politiarbeidet et nødvendig løft. Med samarbeidsavtaler med kommunene, faste politikontakter, politiråd og egne forebyggende patruljer, er politiet nå i en annen posisjon til å profesjonalisere forebyggingsfaget.

Kravene fra samfunnet er høye, og det er ikke tvil om at vi utfordres på kapasitet. Vi er heller ikke i mål med reformen. Våre medarbeidere står i en skvis mellom ny og gammel struktur og jobber knallhardt hver dag for å levere trygghet til borgerne. Vi skal jobbe på nye måter, men samtidig forventes vi å være tilstede og synlige på samme måte som før.

Bekymringen for at politiet blir fjernere fra befolkningen tar jeg på alvor. Jeg forstår godt frustrasjonen innbyggerne føler når de opplever at oppdrag må utsettes eller ikke kan prioriteres.

Politiet vil alltid måtte prioritere hva vi bruker ressursene våre på. Vi må finne en god balanse mellom tilstedeværelse, forebygging og beredskap i et kriminalitetsbilde som er grenseløst, digitalt og stadig mer komplekst. Jeg ønsker meg en bred samfunnsdebatt med flere stemmer, og ikke minst lokale aktører, om dette tema fremover!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.