Actis uttrykker bekymring for flere ting, blant annet for de ‘rause dosene’ forslaget legger opp til. Dette begrunner de ikke med annet enn at dosene ikke representerer én brukerdose. Dette må Actis utdype ytterligere for å gjøre seg forstått. De aller fleste er enige om at vi ikke lenger skal straffe personer med rusavhengighet; for lave terskelverdier kan medføre at dagens praksis med straffeforfølgelse i prinsippet vil bli videreført.

Actis neste ankepunkt er at forslaget legger opp til å fjerne virkemidler politiet har god erfaring med i møte med ungdom. Uten at Actis presiserer dette, antar jeg at de sikter til ordningen med at ungdommen skal oppfylle bestemte vilkår for å ikke bli straffet. Men, ved behov for bruk av tvang finnes det allerede hjemler for dette i dagens lovverk. Det kan hende politiet har god erfaring med såkalt ungdomskontrakt, men da Kompetansesenteret for Rus i Oslo evaluerte ordningen konkluderte de med at den fungerte dårlig for ungdom som i realiteten var i behov av hjelpetiltak med støtte og oppfølging. Det utvalget har foreslått er å erstatte straff og straffelignende sanksjoner med en pålagt frarådingssamtale og tilbud om kartlegging, oppfølging, hjelp eller behandling. Hvis det dreier seg om barn vil den rådgivende enheten informere foreldre om forholdet og involvere de i frarådingssamtalen. Ved samtykke til helsehjelp kan ungdom over 16 år i tråd med helselovgivningens myndighetsalder, velge om foreldre skal bli involveres.

Actis er videre bekymret for at Rusreformutvalgets forslag vil føre til en oppfattelse av at narkotikabruk er lovlig. Forslaget innebærer at dersom du blir pågrepet med et illegalt rusmiddel under de foreslåtte terskelverdiene uten at det er objektive holdepunkter for å mistenke deg for salg, vil politiet kunne beslaglegge stoffet ditt og se i lommene dine. Politiet vil imidlertid ikke lenger kunne beslaglegge mobiltelefonen og datamaskinen din, strippe deg eller ransake boligen din. Salg og besittelse av store mengder narkotika vil være like ulovlig som i dag og kan straffes med lange fengselsstraffer. Illegale rusmidler vil altså ikke bli lovlige. Heller ikke illegale rusmidler under terskelverdiene som er foreslått straffefritt.

Det Rusreformutvalget legger til grunn for sitt forslag er at det ikke finnes holdepunkter for at straff eller straffelignende tiltak regulerer narkotikabruk, og at fordelene med straffelignende sanksjoner med god margin må overgå ulempene. Og, selv om barnevernet, som Actis trekker fram spesielt, allerede har mye ansvar og begrensede ressurser, holder ikke det som et argument for å benytte straff og straffelignende sanksjoner for å regulere samfunnets atferd når det kommer til bruk av narkotika. Hva som skal til for at barnevernet og kommunen skal ha de ressursene de trenger for å ta dette ansvaret, er en viktig diskusjon. Jeg oppfordrer Actis til å framheve denne utfordringen, fremfor å skyve den foran seg som et argument mot Rusreformutvalgets forslag til avkriminalisering.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.