Mange av familiene klarer å holde sammen, og barna får hjelp gjennom gode hjelpetiltak som virker forebyggende og er tidlig innsats. Men en av fem barn opplever å måtte flytte fra sine foreldre, sine familier og kanskje også fra sine lokalmiljøer, til nye familier og omsorgspersoner som skal gi dem trygghet når situasjonen hjemme er som mest utrygg.

Barns rett til omsorg og beskyttelse er sikret gjennom FNs barnekonvensjon, Grunnloven og barnevernsloven. Nå foreslår H/Frp-regjeringen nye forbedringer i barnevernsloven. Den mest symbolske, og kanskje viktigste endringen for mange barn, er at ordet kjærlighet tas inn i lovens formål. Barnevernsproffene i Forandringsfabrikken er blant dem som har mye erfaring med å være barn i norsk barnevern. De har etterlyst et barnevern som arbeider mer og tydeligere med kjærlighet. Med kjærlighet mener de først og fremst menneskevarme, gjennom varme øyne, varmt kroppsspråk, varme ord – og at voksne lytter for å prøve å forstå dem helt til bunns. Med sitt tydelige budskap bidrar barnevernsproffene til å gjøre barnevernet enda bedre.

Å føle trygghet, stabilitet og tilhørighet er viktig for alle barn. Barn i barnevernet, som alle andre barn, skal bli møtt av voksne som viser dem omtanke og varme, har forventninger til dem, stiller krav, anerkjenner dem for deres individualitet og ikke gir dem opp. Gir dem kjærlighet, rett og slett. De som arbeider direkte med barn i barnevernet er viktige voksenfigurer, rollemodeller og omsorgspersoner i barnas liv. Vi forstår vel alle at kjærlighet «funker», men også nyere studier slår fast at både barn og ansatte i barnevernet anser kjærlighet som en sentral verdi i utøvelsen av sosialarbeiderrollen.

Barnevernet er av våre aller viktigste oppgaver i samfunnet. Derfor er det også så viktig at vi alltid leter etter forbedringspotensialet i tjenesten. Selv den dyktigste fagpersonen trenger kompetanseheving, trenger å være en del av et sterkt fagmiljø med faglig kontinuitet og må gis mulighet for faglig utvikling. Jeg har stor respekt for dem som jobber i barnevernet. Jeg har også stor respekt for de familier som sliter, de som trenger hjelp og de som opplever å bli revet fra hverandre. Det er mange parter i en barnevernssak, men hovedpersonen er barnet. Samfunnets oppgave er å se hvert enkelt barn som selvstendig individ med egne rettigheter og muligheter. Og viktigst av alt, vi må møte hvert enkelt barn med kjærlighet!

Tone W. Trøen er stortingsrepresentant for Høyre og leder av familie- og kulturkomiteen

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.