Vedtaket ble til sist slik:

Hovedutvalget for oppvekst og kultur ber om at det tas et nytt initiativ til å utrede et presentasjonssted for kunstneren Arne Ekeland og hans kunst. Det er en forutsetning at stat, fylke og kommune involveres.

Ekeland - nok en gang

... men ikke for siste gang. Alle kommuner i inn og utland tar vare på og viser fram sine innbyggere som har utpekt seg spesielt. Nå er det på tide at vi i Eidsvoll også tar et tak og viser fram våre kjente innbyggere gjennom historien. Her ved noen av dem: Henrik Wergeland, Camilla Collet, Arne Ekeland, Sivert Donali og Tormod Knutsen. Den eneste som vi har tatt fram i lyset er nålevende Tormod Knutsen, vår fremragende idrettsmann. Han har fått en egen plass på Eidsvoll bibliotek.

Som overskriften viser, så vil jeg dra fram Arne Ekeland nok en gang, en av Norges største kunstnere i vår tid. Nå er det på tide at vi viser fram denne store kunstneren. Vi har mulighet til å etablere et sted som viser hvor Ekeland har sine røtter som menneske og kunstner. Mago B på Eidsvoll Verk er unikt, det er en del av den industrien som har formet han. Den er i nærheten av det som alltid inspirerte han, nemlig Eidsvoll, Bøn og Bønsdalen. I tillegg ligger det vegg i vegg med Eidsvoll 1814. Dette naboskapet kan utnyttes positivt for en nasjonal synliggjøring av Ekeland og som enda en plattform for Eidsvoll 1814.

Nei, jeg mener ikke at vi skal ha et Ekelandmuseum, men et sted der kunstneren kan presenteres. Gjerne med noen av bildene som er i offentlig eie. Her vil de få mulighet til å bli sett av mange og få et profesjonelt tilsyn og behandling. Som eksempel tar jeg fram bildet av Ekeland, som henger i kommunestyresalen. Der det henger er det tilgjengelig for offentligheten, men det er ikke mange som drar til kommunestyresalen for å se på et maleri. Maleriet ganger dessuten delvis skjult av stolene på podiet der ordføreren med flere sitter under kommunestyremøtene i tillegg til at framviserskjermen henger og skjuler øvre del av bildet. Men det verste er at bildet henger slik til at sjansene for at bildet får skader er store. De på podiet kan dytte stolene sine inn i bildet, de kan lene seg på dem og sjansene for at de subber borti det, når de går til talerstolen er svært stor.

Tilbake til Mago B, dette visningsstedet må være et tredelt ansvar og stat, fylke og kommune må samarbeide med Mathiesen Eidsvoll Verk og Eidsvoll 1814 for å få dette til.

Vi har ikke nok bilder vil nok mange argumentere med og det er riktig, men det er ikke så farlig. Dette skal være et visningssted og en presentasjon av en stor kunstner.

- Jeg er av de heldige som har vært på Van Gogh museet i Amsterdam og fellesutstillingen med Van Gogh og Munch på Munch-museet. Sist men ikke minst, den 23/7-19 var jeg på Hadeland glassverk og så Van Gogh alive the experience, verdens mest besøkte interaktive utstilling. Dette var en spektakulær utstilling som presenterte kunstneren og hans kunst uten et eneste fysisk bilde.

Det er ikke tanken at et visningssted for Ekeland som kunstner og hans kunst skal få samme dimensjon eller være en kopi av Van Gogh-visningen. Men at dette kan være en ide, som man kan bruke på Mago B.

La folk få bli kjent kunstneren Arne Ekeland og hans kunst, la oss sette i gang og virkeliggjøre ideen.

Forslag til vedtak: Hovedutvalg for oppvekst og kultur ber om at det tas et nytt initiativ til å utrede Mago B som et presentasjonsarena for kunstneren Arne Ekeland og hans kunst. Det er en forutsetning at stat, fylke, kommune samt Eidsvoll 1814 og eier av Mago B involveres.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.