Avstanden mellom historien FrPs justisminister – den syvende i rekken – forsøker å selge og den virkeligheten norsk politi står i på bakkeplanet er enorm. Varslene om en uholdbar situasjon fra tillitsvalgte i Politiets fellesforbund, Politijuristene, NTL Politiet og flere, gjør ikke inntrykk på høyreregjeringen. Forstå det den som kan.

Ofre for kriminalitet står i lange køer som følge av at kapasiteten er sprengt på etterforsking og påtale i politidistriktene. Folk opplever mer og mer at politiet ikke kommer når de trenger det, og at politiet er fjernere folk enn før den såkalte Nærpolitireformen. Her har utrolig mye sviktet på veien. Vårt politi er gitt en enorm oppgave uten å bli satt i stand til å kunne løse den, og det ansvaret bærer høyrepartiene.

Arbeiderpartiet mener politidistriktene må prioriteres og at statsbudsjettet ikke tar situasjonen i politiet på alvor. Når vi kan se på nyhetene at en eldre kvinne som har hatt innbrudd i hjemmet sitt opplever at politiet ikke tar kontakt på flere dager, er det noe galt. Når befolkningen på Nesodden, hvor det bor 20.000 mennesker, ikke kan regne med at politiet kan holde på responstidskravene sine, er det noe galt. Når folk som ringer politiets nødnummer ikke kan være sikre på at politiet kan ta telefonen, slik som flere hundre har opplevd i Sør-Øst Politidistrikt, er det noe galt.

Jeg frykter at dette fører til mindre tillit mellom folk og politiet. I tillegg vet vi at dette går kraftig utover alle ansatte i politiet, hvor vi har lest flere saker om ansatte som gråter i fortvilelse på jobb. Som ikke lenger er stolte over jobben sin og forteller oss gjentatte ganger at de ikke kan levere på hele samfunnsoppdraget sitt. Manglende prioritering av politiets drift fører til dårligere forebygging av kriminalitet, at ofre for kriminalitet står i årevis uten at en straffesak oppklares og at kriminelle får strafferabatter i domstolene fordi sakene har tatt for lang tid. Strider ikke dette kraftig mot vår alles rettsoppfatning?

Arbeiderpartiet mener det trengs en real opprydding i både ressurssituasjonen og den klamme målstyringen som politiet og offentlig sektor er underlagt. Med vårt budsjett ville politiet i 2020 hatt 470 millioner mer til å løse oppgavene sine, der styrking av politidistriktene, etterforskingsløftet og en egen satsing på påtale i politidistriktene prioriteres. Når dagens tellemetode for politidekning tilsier at vi har snart 2 per 1000 politifolk pr innbygger, mens det i realiteten hva gjelder operative politifolk viser et totalt annerledes bilde bør det bety at denne måten å måle på må endres. Vi trenger flere politifolk, men vi må telle det som faktisk teller, det som betyr noe for kvaliteten og tjenestene folk skal motta. I tillegg mener Arbeiderpartiet det trengs en klar opptrappingsplan for sivile stillinger i politiet. Som NTL Politiet har pekt på flere ganger vil dette kunne frigjøre mye politikraft.

Folk på Dalen og i Groruddalen trenger et politi som er til stede, som er nært. Folk etterlyser ikke halvstengte kontorer, men mer synlig politi som forebygger kriminalitet og som er der folk er. Ofre for kriminalitet fortjener at deres saker ikke henger fast i en overbelastet straffesakskjede. Da trengs det som høyreregjeringen er ute av stand til å levere: Politisk handling, vilje og gjennomføringsevne.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.