Tørke, flom og ekstremvær rammer skjevt i ulike deler av verden. Det er de med færrest ressurser som er mest utsatt og rammes hardest.

Norge har et solidarisk ansvar overfor mennesker som rammes av våre utslipp. Derfor burde vi av prinsipper som klimarettferdighet og klimaansvar begrense flytrafikken vår og la være å bygge infrastruktur for at flytrafikken skal kunne økes.

Debatten om en tredje rullebane på Oslo Lufthavn fortsetter. Avinor reklamerer med at de skal kutte alle fossile klimagassutslipp fra direkte kontrollerbare aktiviteter innen 2020. Dette gjør likevel ikke store forskjellen når det er klimagassutslippene fra flytrafikken som er det store problemet. En tredje rullebane vil øke klimagassutslippene ytterligere. Dette er et steg i feil retning.

God privatøkonomi og lave flyprisbilletter har gjort at hver nordmann flyr i snitt ti enkeltturer hver i året. Mellom Oslo og Bergen er det 300 kilometer i luftlinje. Ved å fly den strekningen slipper du ut 85 kilo CO₂-ekvivalenter én vei. For tilsvarende utslipp kunne du kjørt 3650 kilometer med tog.

Det må satses på hurtigtog framfor økt flytrafikk. Bane Nors planlagte InterCity-utbygging vil korte ned reisetiden fra flere byer på Østlandet inn til hovedstaden betraktelig. Dette vil gjøre det mulig å bosette seg i mer landlige omgivelser, uten at reiseveien blir for lang. Bane Nor ønsker nå å utsette den planlagte InterCity-utbyggingen for å spare kostnader. En tredje rullebane har staten likevel ikke noe problemer med å prioritere.

Flere nye flypassasjerer vil legge et større press på kapasiteten til jernbanen. Flere flytog vil gi mindre midler til å utvide øvrig infrastruktur til regionens beste.

Eventuelle behov for ny utbygging av infrastruktur som utløses av en tredje rullebane, vil gi ytterligere arealkonflikter og koste store beløp vi ikke har.

Akershus Bygdeungdomslag ønsker en økt satsing på hurtigtog. Vi skal fly mindre i framtiden, ikke mer. Stopp planleggingen av tredje rullebane, og sats på utbygging av InterCity.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.