Dette er et svært høyt tall for et profesjonelt vannverk. Hvor forsvinner alt dette vannet? I fjor skrev jo riksdekkende media om at det var mistanke om at noen «stjal» vann fra Eidsvoll vannverk. Og vi ble nærmest latterliggjort fordi vi ikke hadde styr på vannet vårt. Det ble registrert et unormalt stort vannforbruk i sørbygda på kommunens målere.

Det fins relativt mange vannuttak utenom vannmålerne. Fins det et tilfredsstillende kontrollsystem for disse? Mange prater om vannlekkasjer, både på kommunens ledningsnett og på private stikkledninger. Vannlekkasjer er en kilde til forurensing av drikkevannet!

Alle boliger i Eidsvoll skal ha vannmålere og vi må regne med at disse måler rett vannmengde. Det må jo være dårlig butikk kun å få betaling for bare vel halvparten av det reine vannet man produserer og selger?

Eidsvolls politikere er styre for vårt felles vannverk. Hva gjør vårt styre med dette? Mattilsynet er overordnet organ og av staten satt til å føre tilsyn med at vannverkseier følger drikkevannsforskriften. De kan om nødvendig gi bøter. Eidsvoll har fått nok et pålegg fra Mattilsynet for at alt ikke er på stell. Følger ikke vårt styre for vannverket med? Drikkevannsforskriften = «vannverkenes grunnlov».

1. Den sier noe slikt som at vannverkseier (hos oss er dette politikerne i Eidsvoll), skal sikre at ledningsnettet er i tilfredsstillende stand, og driftes på en tilfredsstillende måte for å hindre at drikkevannet blir forurenset med mer.

2. Vannverkseier skal sikre at det utarbeides en plan for hvordan distribusjonssystemet skal vedlikeholdes og fornyes, og at denne planen er oppdatert og følges.

På grunn av elendig politisk styring med dette i mange år er Eidsvoll kraftig på etterskudd med vedlikehold og fornying av ledningsnettet.

Dessverre ser ikke dagens politikere i Eidsvoll ut til å være noe bedre. De tror visst ledningsnettet holder i cirka 240 år før det må fornyes!

Det ble fornyet 1,2 kilometer av et totalt ledningsnett på 290 kilometer i fjor. Dette er ikke bærekraftig i lengden. Regjeringa sier fornying på 50 år er målet.

Det ser for meg ut som politikerne i Eidsvoll ikke vil samarbeide med nabokommunene om løsninger på dette feltet selv om det trolig vil være den billigste løsningen for innbyggerne. I vårt nærområde samarbeider kommunene på Nedre Romerike om vann og det samme gjør kommunene i Follo-området. Hvorfor kan ikke vi på Øvre Romerike også gjøre dette? Her må det nå foretas nærmere beregninger på hva som vil tjene oss best framover.

Vannverket i Eidsvoll må, etter pålegg, investere nærmere 70 til 100 millioner kroner på nytt vannbehandlingssystem pluss 40 til 80 millioner kroner i året på å fornye ledningsnettet. Cirka 40 millioner kroner gir fornyingstakt på 100 år, cirka 80 mill gir en fornyingstakt på 50 år. I tillegg kommer cirka 20 millioner kroner til vanlig drift og mindre utbygging/ombygging.

Hva tror dere vannavgifta i Eidsvoll blir?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.