Debatten om svak kommuneøkonomi og innføring av næringsskatt i Ullensaker fyller avisspalter og sosiale medier. Arbeiderpartiet vet at å spare 240 mill. vil måtte medføre dramatiske KUTT i velferdstjenestene som tilbys våre innbyggere. Vi vet også veldig godt at personalkostnader som største enkeltkostnad er mest utsatt når det skal kuttes i budsjetter, og vi vet at tilstrekkelig ressurser betyr mest for kvaliteten i velferdstjenestene. Ordføreren (FrP) har laget en skrytevideo med alt de har levert. Der nevnes ikke ett ord om helsetjenester og eldreomsorg. Etter 20 år med FrP og Høyre er dette status for demens og eldreomsorgen i Ullensaker:

Antall eldre innbyggere over 80 år er sterke økende og vil dobles fram mot 2030, ifølge rapporten «Folkehelseutfordringer i Ullensaker» fremlagt i 2017

Bygging av sykehjemsplasser og omsorgsboliger har ikke økt i takt med behovet.

Terskelen for å få plass på sykehjem i Ullensaker er høyere enn noen gang, og mange eldre må bo lengre i egen bolig enn ønskelig.

Ventelistegaranti for omsorg/sykehjemsplass finnes ikke i Ullensaker.

Antall innbyggere med behov for omsorg/sykehjemsplass som sendes til andre kommuner pga. mangel på sykehjemsplasser er ca. 15-20 stk. og forventes å øke årlig med ca. 15 stk. hvert år framover, jfr. Rådmannens beregninger i 2018.

Pr. i dag lider ca. 300 personer i Ullensaker av demens i en eller annen form og trolig vil antallet dobles fram mot 2040 (kilder: Folkehelseinstituttet og Nasjonalforeningene for Folkehelsen)

Altfor mange som har demens mangler diagnose, (kilde: Nasjonalforeningen for Folkehelse). Diagnose er viktig både for å utelukke annen sykdom og for å få et best mulig tilrettelagt pleie- og omsorgstilbud fra kommunen.

Ullensaker har kun 36 omsorgsplasser tilpasset personer med demens. I tillegg bor en del personer med demens på sykehjem uten tilpasset tilbud for demente.

Gjennomføring av aktiviteter for eldre og demente er svært sårbart for sykefravær og uforutsette hendelser og er i stor grad avhengig av pårørendes deltagelse.

Arbeiderpartiet sier JA til fellesskapsløsninger og best mulig velferdstjenester. Det handler om verdivalg! Vi vil ha en eldreomsorg og demensomsorg som er best mulig, ikke billigst mulig. Det får vi best til i fellesskap, gjennom å satse på en sterk offentlig omsorg og tjenester som gjør eldre til sjef i eget liv. Da må det være tilstrekkelig ressurser slik at beboere får hjelp til å komme ut og glede seg over livet. Alle skal være trygge på at de får god kvalitet i omsorgen. Ullensaker Arbeiderparti vil:

Bygge flere omsorgsboliger og sykehjemsplasser

Styrke hjemmetjenestene slik at folk kan bo hjemme så lenge de ønsker

Styrke satsningen på velferd/tryggehetsteknologi

Styrke satsningen innen demensomsorg

Bekjempe ensomhet blant eldre ved aktivitet og flere sosiale møteplasser

Skal vi styrke velferden må vi få orden på kommunens økonomi. Vi vil få orden på økonomien gjennom bærekraftig vekst, næringsskatt og ved kutt i lønninger til politikere og dyre konsulenter.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.