Disse argumentene er hyppig gjentatt også i debatten her i Eidsvoll. Men er det egentlig sant?

Eidsvoll SV er det eneste partiet i kommunen som har programfestet at vi ønsker å innføre kommunal eiendomsskatt. Dette er ganske enkelt fordi vi mener eiendomsskatt er nødvendig for å kunne styre kommunen på en god måte, og sikre våre innbyggere det gode tilbudet de behøver, fortjener og har en lovfestet rett til.

Store investeringer

Et enstemmig kommunestyre har både i denne og forrige periode gått inn for storstilte investeringer som er både riktige og nødvendige for at vi skal klare møte den forventede befolkningsveksten.

I tillegg er vedlikeholdsetterslepet i den kommunale eiendomsmassen betydelig. Jeg må oppriktig talt si det er uforståelig når våre politikere som er for viktige investeringer, ikke tør å ta nødvendige grep for å sikre gjennomføringen av de samme investeringene.

Ville sende ekstraregning til barnefamiliene

Som familiefar nekter jeg å la meg holdes som gissel av motstandernes feilaktige argumenter. Spesielt siden det store flertallet av disse seinest i budsjettbehandlingen før jul gladelig ville sende meg og andre barnefamilier en ekstra regning på 4000,- i året i økt SFO-avgift. Det var ikke noe problem å pålegge kun barnefamilier dette, men å innføre en eiendomsskatt som i snitt ville utløst en kostnad på ca. 1000,- i året for hver husstand, det er usosialt.

Vi er for eiendomsskatt, og det kommer vi til å fortsette å være. Ikke fordi vi ønsker å skattlegge eidsvollinger hardest mulig. Men vi ønsker at det kommunale tilbudet skal bygges ut og styrkes, slik at vi har et godt og solid tilbud til både nåværende og fremtidige eidsvollinger.

For i motsetning til hva motstanderne hevder, er eiendomsskatten mer treffsikker når det gjelder nullskatteytere enn mange andre skatter. Boligsektoren i Norge er en av de mest subsidierte vi har, blant annet gjennom skattefradrag på innbetalte renter på boliglånet. Og det er en tett sammenheng mellom hvor god råd folk har, og hvilken bolig de bor i. Totalt sett gjør dette eiendomsskatten til en av de mest sosiale skattene vi har. Dette synet støttes av flere økonomer, seinest i E24 27. januar.

Forslaget inneholder bunnfradrag

I Norge har velferdsstaten betydd av vi som innbyggere yter etter evne og tar ut etter behov. Dette prinsippet har vi i Eidsvoll SV med oss i arbeidet rundt eiendomsskatt, og vårt forslag inneholder derfor et bunnfradrag som øker i takt med promillesatsen for eiendomsskatt.

Vi ønsker også å skjerme de med dårligst råd, ved at det kan søkes om fritak ved en årlig inntekt under 3G (per i dag er dette 290.649,-), og formue under 1G (per i dag er dette 96.883,-).

Må ha økonomien til det

Vi ønsker en sterk og handlekraftig kommune. En kommune det ikke går gjetord om rundt på Romerike fordi det kommunale tilbudet er så dårlig, men en kommune hvor vi som eidsvollinger kan være stolte av å ha et godt tilbud til barn, enslige, par, familier, eldre – ja alle som har valgt å ha grunnlovsbygda som sitt hjem!

Dette koster. Og for å kunne betale må vi ha økonomien til det. Ikke bare gode intensjoner. Derfor ønsker vi eiendomsskatt i Eidsvoll!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.