Uønsket seksuell oppmerksomhet i en sammenheng hvor maktforholdene er skjeve. Dette er alvorlig, og man skal aldri akseptere at noen misbruker sin makt for å få folk til sengs, eller rett og slett bekreftelse på den maktfølelsen man selv har.

Jeg mener allikevel at det er en lite nyansert debatt som har sett dagens lys.

Som ung, jente, politiker og en person med tillitsverv, så har jeg ofte tenkt at jeg bare må ta den møkka som blir slengt min vei. Noen folk mangler folkeskikk, sånn er det bare. Jeg har taklet det, uten at jeg føler jeg har blitt så utrolig prega av det. Allikevel har jeg svikta de som har sett opp til meg. For alle de gangene jeg har ledd og smilt av kommentarer som «Åh, du er så flott og deilig du, Maren. Skulle ønske jeg var 30 år yngre» og «Ikke nok med at du er pen, men du er smart også!», så har jeg faktisk svikta. Er jeg tøff nok til å le av det, så burde jeg være tøff nok til å si ifra om at det egentlig er skikkelig ugreit å holde på sånn.

Tanken om at de som ser opp til meg, har sett en person som godtar å sette grensa for hva som er greit SÅ høyt, har aldri streifet meg – ikke før nå.

Selvfølgelig så bør man kunne forvente at folk med maktposisjoner eller tillitsverv har folkeskikk, men dessverre så viser det seg gang på gang at dette ikke er tilfellet.

Dette er en offentlig unnskyldning til alle de som har sett opp til meg, og kanskje fått kommentarer som man gjerne skulle ha unngått. Unnskyld til alle de unge jentene som har følt seg pressa til å tåle mye mer enn det som kan forventes, nettopp fordi jeg har vist dem at jeg kan tåle det.

Dette er også en offentlig oppfordring til alle jenter og gutter, menn og kvinner som har et tillitsverv, lederrolle eller hva det måtte være. Vi har alle et ekstra stort ansvar for å si ifra på ting som er ugreit, selv om vi klarer å takle det selv.

Si heller i fra en gang for mye, enn en gang for lite. Folkeskikk er dessverre ikke en selvfølge, og da må vi ta det ansvaret våre ansatte, medlemmer og kollegaer har gitt oss tilliten til å inneha.

Maren Winnem (21) er vår nye Invitert-spaltist. Maren er fra Råholt, sitter i Eidsvoll kommunestyre, er nestleder i Eidsvoll Høyre og leder for Akershus Unge Høyre.

LES OGSÅ: Her er de ti 90-tallsbarna i kommunestyrene

LES OGSÅ: De yngre har overtatt ledelsen i Eidsvoll Høyre

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.