Det umiddelbare svaret blir nei, men må likevel få et visst forbehold. Det er ikke bra for alle andre land at Norge tar 10 av 12 gullmedaljer i langrenn i VM i Seefeld. Den norske sjølgodheten, egoismen og patriotismen, blir tydelig demonstrert og markert på tribunene i den østerrikske alpebyen. Det ble fulgt opp med fest i gatene og i «norske hus». Uten norske entusiaster, nesten ingen VM-fest i Seefeld, men dreper den norske dominansen den internasjonale interessen?

Norge vant også flere gull i kombinert og hopp for damer. Det har vært skøyte-VM og alpin-VM med norske gullmedaljer og suksess og i skrivende stund startet VM i skiskyting i svenske Østersund med norske gullfavoritter.

SMÅ VINTERIDRETTER

At Norge er en vintersportsnasjon bestrider ingen. I forhold til folketallet er det nesten naturstridig, men vi skal huske at de fleste vinteridretter er forholdsvis smale/små ute i den store verden. Særlig langrenn lider av liten interesse i store vinteridrettsnasjoner i Mellom-Europa som Tyskland, Østerrike, Sveits, Frankrike og Italia. I forhold til idretter som friidrett, svømming, golf og fotball er vinteridrettene smale. Det er en av grunnene til at lille Norge kan dominere så mye.

BEST NÅR DET GJELDER

Det norske idrettseventyret/modellen er tuftet på grundighet og god planlegging, det innebærer også mye riktig og god aktivitet fra ung alder. Men det er også på grunn av store tilgjengelige ressurser for elitesatsingen i for eksempel langrenn, mer enn de fleste andre land kan drømme om. Det mest synlige eksempelet her er vel den såkalte smøretraileren der utøvere har 40 par ski hver og skitestere som tester glid og feste neste døgnet rundt for at våre beste skal prestere. Da er det nesten ingen grunn til at det ikke går bra, annet enn at løperen dessverre ikke alltid «har dagen». Det er fortsatt utøveren som skal prestere og bli «best når det gjelder» som idrettspsykolog Willy Railo ga ut bok om i 1983.

Den norske modellen er basert på allsidighet i ung alder. Spesialisering er et «fy-ord», lek og allsidighet og «alle skal med» er viktig. Her legges grunnlaget for at det norske folk kan ruse seg på topp-prestasjoner i for eksempel langrenn.

NEIL SOM EKSEMPEL

Et godt eksempel, det finnes sikkert flere, er Nordre Eidsvoll IL. Gamle Minne Turn har vokst til et godt allidrettslag der aktivitet er det aller viktigste og at «alle skal med» er blitt virkelighet, enten det gjelder ski eller friidrett. Kanskje er en av nesten 100 som gikk klubbmesterskap på Stensby skistadion torsdag stjerne i VM om 10–20 år? Fra en stor mengde, et godt miljø, vil det nesten alltid dukke opp noen talenter med den treningsviljen som trengs for å bli ekstra god. Men motivasjonen for dette har de stort sett fått gjennom et godt lokalt klubbmiljø der man får positiv backing og oppmuntringer av gode trenere og ledere som klarer å se hver enkelt.

FOLKEHELSEPERSPEKTIVET

Den norske entusiasmen, særlig innen langrenn, har også et folkehelseperspektiv. Hvor mange hundre mil med skiløyper som kjøres opp over det ganske land er det helt sikkert ingen som har oversikt over, det er vanskelig nok å skaffe seg oversikten i kommunene her på Øvre Romerike. «Alle» går på ski og det er bare nesten sant, men veldig mange går på ski, også mange som slett ikke trimmer resten av året. De er bare «født med ski på beina» og fortsetter å gå på ski, kjøpe sin vaffel på ei skihytte eller spise sin appelsin og Kvikk Lunsj i ei solhelling. Slik har det alltid vært. Dette er også med på å skape entusiasme og glede for noe vi alle kjenner til og vet hva er, nemlig det å gå på ski. Det offentlige har også skjønt verdien av dette og det er nok den viktigste grunnen til at det kjøres opp så mange mil med skiløyper, ikke at vi har verdens beste skiløpere, men at folket elsker å gå på ski.

RUSER OSS TIL OL?

«Kan slike fantastiske VM-dager som vi har hatt, og fortsatt er midt oppi, igjen føre til at det blir OL i Norge igjen», ble jeg spurt her om dagen. Han som spurte mente jeg burde ha bedre grunnlag for å mene noe om dette enn mange andre fordi jeg har vært aktiv i internasjonal dømming i hurtigløp på skøyter og vært til stede verden rundt i en årrekke, blant annet OL i 2010 i Vancouver, samt at jeg er gammel nok til å ha opplevd OL-festen på Lillehammer på nært hold både i løype og ishall.

ALLE OL-ARENAER ER I BRUK I DAG

Jeg har nok ikke noe bedre grunnlag enn noen andre her i landet til å mene noe om dette, men jeg vet at om OL skulle komme til Norge igjen, ligger absolutt alle arenaene fra OL i 1994 der fortsatt klare til bruk. Det er det eneste stedet der alle arenaer bygd for OL fortsatt er i bruk. Til og med bob-banen er i bruk sommer som vinter og den gir inntekter. Det var det nok ikke mange som trodde. Et OL i Norge kan bli på Norges måte med ivaretakelse av miljø, gjenbruk og igjen en fest for folket.

OL-RUS TIL GJENBRUK

OL-rusen fra 1994 kan bli gjenskapt om man får arrangere OL på norsk vis, ikke slik som diktaturstatene gjør det, pøser inn penger. Den internasjonale olympiske komité ønsker Norge velkommen som søker igjen, men det norske folk er nok fortsatt delt og i tvil om de såkalte «OL-pampene» har forandret seg. Det vil koste å arrangere et OL igjen i Norge, men nye investeringer vil bli til gode for det norske samfunn slik det var etter OL 1994. Og jeg vil unne mine barnebarn å få oppleve en slik folkefest her i landet. Det fortjener de uten at det behøver å gå utover livskvaliteten til verken gamle eller unge.

Noen vil sikkert hevde at mine meninger her er enkle og naive, men ….

Så svaret er: Ja, vi kan gjerne ha OL i Norge igjen, med norske verdier, tuftet på det som skjer i lokalmiljøet i for eksempel Nordre Eidsvoll IL.

PS: Denne gang kom jeg ikke innom:

Eidsvoll kommunes ønske om å bygge den nye Vilberg skole for liten, bare tre-paralleller mens befolkningsprognosene sier fire-paralleller om relativt få år.

Eidsvoll kommunes ønske om å bygge skytehall i den nye Råholt skole. Skytebane i en skole?

Utviklingen i Sundet. Endelig vedtak tirsdag 12. mars. Kan det endelig skje noe med de planene som foreligger?

Kommunevalget i september. Lokalvalg eller sentralstyrt fra alle de partier som har hatt sine «svin på skogen»?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.