Dette kunne vært eget tema i dag når siste skoledag før ferien er avsluttet og folket skal feire St. Hans-aften, eller se «Gull og Gråstein» i Gullverket. Et annet tema kunne vært avslutninger, som om ting slutter for godt i juni. Et tredje tema kunne selvsagt vært Sundet, entusiasmen, engasjementet og debatten om blomsterbed, busskur og rundkjøringspynting, eller kanskje til og med noe så stort som selveste arealplanen, den som skal besegle retningslinjene for Sundets framtid. Et fjerde tema kunne vært barnas sommerferie. Hva er en god sommerferie for barn? Debatten raser nå i sosiale medier. Et siste tema kunne gjerne vært frivilligheten som Norge er blitt så avhengig av. Og snart raser vel debatten om jordbærpriser…

FERIEBARNA

Det er nok av mer eller mindre jordnære temaer å snakke om når folk møtes og skal koble av på alle avslutninger før ferien. Der diskuterer man også hvordan man skal få ferietiden til å gå opp, hvem skal ta seg av barna når skolen slutter? Det er greit med de små barnehagebarna, de har bare krav på tre ukers sammenhengende sommerferie, men barna i skolen er en utfordring. Noen har SFO på full tid, men også SFO stenger i uker, ikke alltid passende med foreldres sommerferie. Ingen liker at barna går og slenger og er uvirksomme. Til tross for at de fleste barn har minst fire besteforeldre, løser ikke dette alt. De kan bo langt unna, de kan fortsatt være i jobb og de vil kanskje ha sin egen ferie i fred. Det var enklere da jeg var ung og mor var hjemmeværende. Disse utfordringene eksisterte ikke. Sånn er det bare, men ønsker vi oss tilbake dit? Absolutt ikke. Likestillingen er et gode vi alle skal takke for.

FERIE PÅ KREDITT

I forlengelsen av disse tidsklemmetankene, raser nå en debatt om barns ferie i sosiale medier. Aftenposten hadde denne uka en artikkel som kunne fortelle oss at 240.000 nordmenn skal feriere på kreditt. Er det rart at «Luksusfellen» på TV har nok av eksempler å ta tak i og prøve å hjelpe? Mange av dem som vil feriere på kreditt er i alderssegmentet foreldre som ønsker sitt beste for barna sine. Og hva er det?

FIKK SE EN LEVENDE ELG

Er det en dyr tur til Disneyland, eller er det en tur med telt og sovepose ved Hurdalssjøen? Hvor logger barn og foreldre best av, i en stressende tur til Disneyland eller en rolig tur med bål og fiskestang ved et tjern? Overdrives betydningen av fine ferieturer når barna igjen møter sine venner etter sommerferien? Jeg er dessverre redd for det. Et eksempel: To av våre barnebarn var med til Finnskogen i helga. De fikk se elg. En levende elg. Det var stort. Tenk hva de hadde å fortelle mamma og pappa da de kom hjem og hvilken iver de viste ved å være først til å fortelle om denne store opplevelsen.

Flere av bloggerne tar nå til orde for at de må godta og akseptere forskjellige måter å feriere på, enten årsaken er økonomi eller andre. Det høres bra ut. Det er faktisk ganske fint å være hjemme også. Her på Øvre Romerike er det nok av lokale tilbud til å fylle en god ferie.

SUNDET

Lokalfolkets interesse og engasjement for Øvre Romerikes største tettsted i forrige årtusen, ser ikke ut til å stagnere. Folk mener og folk engasjerer seg. For og i mot høyhus, gamle hus, busskur, Bjørn Dæhlie, strandpromenaden, lokalavisens engasjement, utbygging og utsmykking.

I utgangspunktet er alt engasjement bra. Noen engasjerer seg ut fra egen posisjon, andre ut fra et samfunnsengasjement, noe politikerne må antas å gjøre. Utbyggere som vil satse sine penger, vil gjerne tjene penger. Slik er spillet.

NOSTALGI OG UTVIKLING

Som borger, jeg bodde i Sundet fra fødsel til jeg var fire år og var med i en eksklusiv «Sundramp»-gjeng, ønsker jeg at Sundet med dets egenart må bestå. Sundet har hatt bygatestruktur lenge og denne må utvikles med nye bygg, mer folk, mer næringsliv og mer liv. Likevel kan vi ikke regne med å få tilbake kafé Fønix, Mjølkebaren, skomaker Finbråten, KonFruTo, Eidsvoll Sparebank, Lomsdalen, renseriet eller Eidsvoll Hotell. Siden den gang, for vel 60 år siden, har det vært en enorm utvikling i Sundet. Om man ikke tror det, er bilder beviser gode nok. Nå sier så godt som alle at de ønsker mer utvikling, uten at alle har samme definisjon på utvikling. Utvikling kan bety å rive den såkalte Femellgården for å gi plass for noe stort og bedre. Det er det nå gitt åpning for. Utvikling betyr, i samfunnsmessig betydning og etter storsamfunnets retningslinjer, først og fremst at flere må bo i og nær handels- og kommunikasjonssentre. Det må legges til rette for denne utviklingen. Sundets arealplan slik den nå foreligger er et godt redskap for utvikling av Sundet som tettsted, kanskje senere by. Ja-kommunen Eidsvoll synes, ut fra debatten i Panorama for noen uker siden og foredragskvelden med Peter Butenschøn, å være positiv til utvikling, noe som gleder meg.

SEBRASTRIPENE

Til slutt, et lite detaljinnspill om Sundets gater: Et levende tettsted må være opptatt av at folk trives. Kafeer, gater og fortau må være tilrettelagt for trivsel. Hvor ble det av sebrastripene som skulle males opp igjen for et par år siden? På de fleste steder står gangfeltskiltene, men stripene mangler. Heldigvis er bilistene hensynsfulle og tror stripene er der når folk labber ut i gata.

Som pensjonist logger jeg nå ferie-av og skal nyte noe av det nærmiljøet har å by på. Turorientering bringer meg til nye steder i bygda. Denne uka har turen gått til Dokkenmoen, nabogrenda til der jeg vokste opp, men som jeg hittil bare har kjørt gjennom og vært på velhuset. For et flott turområde de har på Dokken. Det er helt gratis å være turist i eget rike!

God sommer!

FLERE INVITERT FRA ERIK

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.