Helt siden 2015 har vi hatt en kjønnsnøytral verneplikt. Det er viktig og riktig. Det er nemlig en verdi i seg selv å kunne si at uansett hvilket kjønn du har, så er du i utgangspunktet like godt kvalifisert til å forsvare landet vårt. Dessverre blir det med det. 

Jeg er helt sikker på at de fleste kvinnene i forsvaret gjør en god jobb, men jeg er redd for at innsatsen blir undervurdert. For når opptakssystemet til førstegangstjenesten gjennomgående undervurderer kvinners fysiske evne, er det noe som er galt. I opptakskravene kan for eksempel en kvinne løpe et helt minutt saktere enn en mann – og få samme karakter. Hva hjelper det når kvinner og menn skal løpe side om side i felten? Det vil være en fordel å komme fram til samme tid.

I Stortinget er det bred enighet om et mål som sier at forsvaret bør ha en 50/50-fordeling mellom kjønnene – og det er bra. Men veien til målet er, etter min oppfatning, ikke riktig. Ulike opptakskrav gjør det lettere å nå målet om en 50/50-fordeling, men man risikerer å rokere med landets forsvarsevne. Like opptakskrav for kvinner og menn vil være riktig vei å gå. Ikke bare fordi det i praksis er reell likestilling, men fordi det viser også hva som er forsvarets viktigste oppgave: Forsvarsevnen.

Ikke misforstå meg: Likestilling er viktig, og et mangfoldig forsvar vil alltid være et styrket forsvar, men for å nå dette kan man ikke benytte seg av billig symbolpolitikk i likestillingens navn.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.