Det registrerte dagsfraværet i videregående skoler har sunket med 40 prosent etter at fraværsgrensa ble innført. 

FÆRRE DROPPER UT

Samtidig fortsetter utviklinga med at færre elever dropper ut, dette gjelder særlig studieforberedende elever.

Dette er fraværsgrensa: Den trådde i kraft skoleåret 2016 -2017. Grensa gjelder fravær fra timer i enkeltfag, ikke elevenes totale fravær. Elever som har mer enn 10 prosent fravær i et fag, vil ikke få karakter i faget.

Unntak: Elevene vil kunne få karakter hvis han/hun kan dokumentere at fraværsgrensa er overskredet p.g.a. helse/velferdsgrunner/arbeid som tillitsvalgt/politisk arbeid m.m. Men – forutsetninga for å få karakter er hele tida at læreren har vurderingsgrunnlag. (Kilde: Utdanningsdirektoratet)

SKOLENS VIKTIGSTE OPPGAVE

Fraværsgrensa er ikke en mirakelkur, justeringer kan gjøres og særlig når det gjelder 2-timers fag pr. uke. Skoleforskning har vist at det gir bedre læringsutbytte / karakterer når elevene har et stabilt og forutsigbart skoleregime å forholde seg til. Skolesystemet skal være en tilrettelegger og støtte for elevene, ikke eksperimentere med unødvendig reformpedagogikk. Skolens viktigste oppdrag er tross alt fagformidling.

MØTT MED MOSTAND

Fraværsgrensa har møtt motstand fra mange hold. Likevel – nå viser altså statistikken at ei strengere fraværsgrense hjelper særlig de svakeste elevene – færre dropper ut. (NRK Dagsrevyen, 28.05.18) Vi håper den positive utviklinga i skolen fortsetter.

LES OGSÅ: Kritisk journalistikk har den siste tida satt søkelyset på sentrale politikeres undertrykkende atferd overfor unge kvinner

Fakta

Trond Vågan

Lektorlagsleder ved Eidsvoll videregående skole.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.