God økonomi fører til et stort forbruk. Vi bytter ut det vi eier over en lav sko og vi kjøper nytt når vi føler at det trengs. Vi har alle ting vi har gått til innkjøp av, men som aldri blir brukt. Vi ender opp med et «bruk-og-kast-samfunn». Det er rart å tenke på at vi ikke skal langt tilbake før man sparte i lengre tid når man skulle kjøpe noe, og det man kjøpte var da solide ting som man tok godt vare på. Gikk det i stykker så prøvde man så godt det lot seg gjøre å reparere det, enten det var et kjøkkenbord eller et par sko.

I dag er ofte ikke kvaliteten så viktig, for trendene endres og vi bytter stadig ut med noe nytt. Med tanke på miljøet og oss selv så bør vi kanskje slå et slag for god kvalitet, gjenbruk, reparasjoner, og arvestykker. For må vi kjøpe en ny julepresang, eller må vi kjøpe nye klær? Trenger vi stadig å ha en ny sykkel? For min del var lykken like stor som barn når jeg fikk poser med klær av eldre venninner, og gleden over en brukt sykkel var stor – for meg var dette nytt. Kanskje blir vi dårligere til å tenke slik når vi blir eldre?

For å gjøre noe med det «bruk- og kast-samfunnet» vi har så bør vi i større grad bruke ting på nytt, låne når vi kan, og gi bort det vi selv ikke bruker til noen som kan bruke det. Dette kan både være sosialt, billigere, og man får gleden av å glede andre. Vi må heller ikke glemme å ta i bruk de rundt oss til å reparere det vi har før vi velger å kaste det, kanskje kan du lære noe nytt av å reparere noe, eller støtte noen lokale som kan fikse det som fikses kan. Dette er bra for både kloden og poden. I år skal i alle fall jeg kjøpe minst en presang brukt! For hva er poenget med å kjøpe den ny, når du kan kjøpe den nesten ny av noen andre – for en litt billigere penge?

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.