Det er jo det Rovviltets Røst mer eller mindre står for, å snakke ned jegere og bønder, og snakke ulven opp i skyene.

Jeg tviler sterkt på at du, Anne Margrethe Vadder i Rovviltets Røst, har vært oppi en situasjon der du må lete etter ihjelrevet sau og skadet sau som må avlives. Det har Klokkerengen gjort før, senest i forrige uke. Det er overhodet ingen grunn til at Klokkerengen ikke kan kalle det for et helvete når har står i en kadaverhaug blandet med tarmer og ull. Som de fleste forstår er ikke det et koselig syn, verken for en dreven jeger og skogsmann, eller for dyreeieren.

Du skriver at «ulven går amok over å finne så mange dyr på et sted som (nesten) ikke flykter.» Hva vil det si at et dyr (nesten) ikke flykter? Da jeg kom hit i leserinnlegget ditt, skjønte jeg hvem av deg og Klokkerengen som mangler kunnskap om dyr. Og dette er skrevet ganske høyt opp i innlegget ditt.

Du skriver: «Når en ulv kommer over avvikende oppførsel hos byttedyr, som det sauen har, framstår disse som meget lette å ta». Akkurat der har du litt rett, men du får ikke full score fra meg, den avvikende oppførselen du sikter til eksistere ikke, det heter instinkter. Sau er et flokkdyr og holder sammen uansett, de ser på det som det tryggeste. Kan du nevne noen ville pattedyr i dette distriktet som er flokkdyr på samme måte som sauen?

Det at det ligger 20 sau nesten oppå hverandre som beskrevet, er ikke så overraskende å lese for min del da jeg vet at sau er flokkdyr, og verken, elg eller rådyr, som vi har her i distriktet, er det – så jeg syns ikke det er så rart at vi ikke finner 20 elg eller rådyr i en haug, verken her eller på landsbasis. Det har en naturlig forklaring, ikke at sauen er avlet for ull og kjøtt slik at fluktinstinktet har blitt avlet bort! Har du noen gang vært med på sauesanking og har sett hvordan søyene kan «flykte» med kun et menneske etter seg? Igjen dette med kunnskaper!

Du mener at en rovviltkontakt ikke skal tru, men skal vite hvorfor ulven dreper så mange. Da jeg kom hit i innlegget ditt, begynte jeg å humre og le litt, da jeg var sikkert på at dette var en spøk, men akk nei. Du mener det virkelig!

Ulven er et rovdyr, den er et vilt dyr, og det finnes ikke et menneske som kan si eksakt hvorfor den dreper så mye sau og lar dem ligge. De kan si det, men det blir synsing. Jeg kan heller ikke si hvorfor ulven dreper så mange, men jeg kan ha en egen teori, slik som Klokkerengen som sikter til en katt som leker med en mus. Ingen kan si med sikkerhet hvorfor ulven oppfører seg slik, og ikke slik. Det er et vilt, derav ikke kontrollerbart.

En rovviltkontakt kan heller ikke si hva bøndene skal og ikke skal gjøre. Beitelagene har bedt bønder om å ikke slippe ut fler sau, og Mattilsynet har varslet at det ikke blir utbetalt erstatning på dem som blir tatt i ettertid. At de går og venter på neste angrep er ikke så rart, da noen høye herrer i dress har tegnet inn soner i form av streker på Norgeskartet og sagt her skal det være ulv innenfor sonen, men ikke utenfor. Her ser vi jo et godt eksempel på at ulvesonen ikke er fungerende. Den er blitt for liten for så mange ulv. Dette distriktet er et prioritert beiteområde, og i Norge har bønder beiterett til dyra. Derfor bør og må denne ulven felles, for her skal det være beitedyr, ikke ulv. Streifulv eller ikke streifulv.

Personlig kjenner jeg ikke Klokkerengen, men jeg vet at han er en dyktig jeger og rovviltkontakt. Han var blant annet med og fant igjen ulven som ble skadeskutt under nødverge i Østmarka et døgn etter at det skjedde, i et søk i regi av SNO. At han har mer erfaring og vært borti mer ulv og dens herjinger enn Rovviltets Røst og Anne Margrethe Vadder, tør jeg vedde capsen min på.

Min fulle tillit til Klokkerengen som erfaren rovviltkontakt.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.