Den viktigste er at man stjeler matjord som vi har bruk for i dag og som trolig vil bli enda mer verdifull for kommende generasjoner.

Må jordvern komme ovenfra? Mange har skrevet i EUB om skole på Tynsåkjordet. I EUB 28.02.2017 ser vi en oversikt over hvor alle partiene står i saken. Det er flere i posisjon som er mot å bygge ned matjord, men de har likevel stemt for ​ å legge den under betong og asfalt. Nok en gang viser det seg at jordvern er en for stor sak for en liten kommune som Eidsvoll. Vi må sette vår lit til at nasjonale interesser blir ivaretatt av Fylkesmannen. 

Skole bygget på framtidens mat På arealet som flertallet i kommunestyret i Eidsvoll vil bygge ned, kan det dyrkes mjøl som vil gi 40.000-60.000 brød hvert år i all framtid. Vi forstår at Norge, som et av verdens rikeste land, sannsynligvis kan kjøpe disse brødene i utlandet i overskuelig framtid. Spørsmålet er om det vil fortsette å være slik og også om det er etisk riktig. Kan vi bare bygge ned matjord fordi vi er rike nok til å handle utenlands? Kan vi la fattigere land produsere maten vår, til tross for at de egentlig trenger å brødfø egen befolkning? 

 Det finnes alternativer De​t er kommuner i landet som har enorme utfordringer i forhold til å balansere vekst og jordvern. Eidsvoll er ikke en av dem. Vi har alternative arealer. Eidsvoll kommune mister og har mistet mye jord til nasjonal infrastruktur. Ofte finnes det få alternativer når motorvei og jernbane kommer gjennom en kommune. Eidsvoll kommune har derimot alternativer når det gjelder kommunale bygg. Dagens plassering av skolen er meget fornuftig. En mulighet er å flytte barnehagen for å frigjøre plass. Barneskole, ungdomsskole og videregående skole vil henge naturlig sammen. Å finne et fornuftig areal til en barnehage bør være mulig. 

Anke? Hva og hvorfor? Vi beklager at flertallet i kommunestyret traff feil beslutning. Dette gjør at prosjektet blir forsinket. Å anke Fylkesmannen sin beslutning vil forsinke prosjektet ytterligere. Det finnes ikke argumenter for å fylle en slik anke. Vi oppfordrer resten av kommunestyret til å avslutte ideen om Vilberg barneskole på Tynsåkjordet og heller jobbe konstruktivt for et bedre alternativ som sikrer at vi får hvete og bygg og ikke skolebygg på Tynsåkjordet.

Amund Harald Sandholt
Øyvind Grønlie
Eidsvoll Miljøpartiet de Grønne

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.