Dette er en metode jeg lærte meg for mange år siden, og har hatt kjempegod nytte av i livets mange uforutsette hendelser.

Alle gode opplevelser, hendelser, positive tanker og relasjoner med mennesker og dyr setter jeg i godhetsbanken. Ja, til og med gode opplevelser med planter og trær. Det høres kanskje litt merkelig ut, men er det noe å bry seg om, så lenge det fungerer.

Kroppens naturlige morfin

Det som er fascinerende er at denne type bank gir renter i tre omganger. Første gang når du bevisstgjør deg på hendelsen, andre gang når du lagrer den og tredje gang når du tar den ut. Jeg skal utdype litt nærmere.

Slike hendelser gjør at jeg frigjør kroppens eget morfin – nemlig endorfinene. Jo mer jeg pleier mine endorfiner, jo mindre blir det plass til adrenalinet. Eller sagt på en annen måte: Jeg har bare som alle andre fått tildelt hundre prosent energi. Jo mer jeg gir plass til positiv energi gjennom gode handlinger og konstruktive tanker jo mindre plass er det til negative energi.

Bli oppmerksom

Så tilbake til det første, bevisstgjøring av hendelsene. For de fleste mennesker er det nok av gode hendelser å ta av. Her skal du få noen eksempler; noe så enkelt som å utveksle et smil til en person du møter, gi en hjelpende hånd til en trengende, si noe oppmuntrende ord til et barn, gi en hyggelig kommentar til en person du vet sliter litt i livet. Ja, det kan også være å si noen vennlige ord til en hund du møter eller stryke en katt over ryggen når den kommer deg i møte og smyger seg langs beina dine. Endorfindosene øker jo mer du gjør slike av handlinger. Som det å bli oppmerksom på lukten av de første jordbærene i veiskråningen. Synet av flotte blomstene i hagen eller eimen av dagens middag som er nakkekoteletter og surkål. En tur i skogen bugner av inntrykk du kan sette i banken.

Bli oppmerksom på alle årstidenes mange uttrykk; lyset, naturens endringer, dyrelivet eller rett og slett å observere hvordan været er i dag – uten negativt fortegn!

Sett i banken

Nå som du har observert og bevisstgjort deg på de gode hendelsene, den gode samtalen, det inkluderende smilet eller den varme klemmen. Bare kjør på, det er ubegrenset plass i godhetsbanken, den blir aldri full. Så er det å prøve og huske hva du satte i banken til bruk ved senere anledninger.

Ta ut renten

Det er nok av anledninger å ta ut renten og få en ny dose endorfiner. Livet består av mye tomgang i ulike former. Som det å sitte på toget eller bussen, vente på time hos legen eller vente på sin kjære som er på senteret.

Mange år med revmatiske smerter og påfølgende dårlig nattesøvn har blitt mye bedre takket være godhetsbanken. Når jeg har vondt og ikke får sove, tenker jeg på en god opplevelse, enten det er en spennende fisketur, en fin dag på golfbanen, siste skogtur med barnebarnet eller årets tyttebærtur. Så tenker jeg tilbake og lar opplevelsen gå i sakte film. Smerten blir borte og søvnen tar over. Det blir som å telle sauer, bare mye mer givende.

Ro og balanse

I en vanskelig tid i livet lærte jeg meg to ting som de ikke var vanlig i min barndom. Det ene var å tilgi medmennesker og det andre var å be om hjelp. Møter jeg mennesker som fører noe negativt med seg, tilgir jeg dem med tankene:

– Jeg tilgir dere, fordi dere ikke vet bedre, fordi dere ikke kjenner sannheten eller fordi dere vet ikke hvem jeg er.

Tilgivelsen nøytraliserer det negative og gir mer ro og balanse. Når jeg trenger hjelp, setter jeg meg ned i godstolen og «sender ut en bønn». Det kan være å gi meg styrke foran et krevende møte, få bedre klarsyn i en flokete sak eller rett og slett finne løsning på en kinkig situasjon. Bønnen plasseres i underbevisstheten og den jobber med saken 24 timer i døgnet. For en fantastisk ordning. Så skjer det. Når du ser på Dagsrevyen, kjører bil eller går i skogen, så kommer løsningen av seg selv. Ofte en løsning jeg ikke hadde tenkt, men allikevel helt unik!

Si takk til hjelp

Det er mange rundt deg som ønsker å hjelpe deg. Gi de muligheten til å hjelpe, lite eller mye. De vil også oppleve gleden, det positive, ved å være til nytte og hjelp for andre. Noen ganger er det akkurat deg de vil hjelpe, fordi de ser du trenger hjelp og setter pris på deg. Ikke frata dem den muligheten, fordi det er ikke sikkert de spør igjen om du avviser tilbudet. Si takk til en utstrakt hånd. Server en kaffekopp og ta en god prat.

Lag et nettverk

En pensjonert lærer sa til meg engang at hun følte seg nytteløs. Hun hadde ikke jobben lenger, hun var valgt ut av politikken for hun var for gammel, barna hadde giftet seg og stiftet familie langt borte og hun kjente på at ingen hadde brukt for henne mer.

Ikke sett deg i en slik situasjon. Bruk energien din på å skape deg et nettverk. Det er aldri for seint. Bli engasjert i nærmiljøet, gå på foredrag og informasjonsmøter, ha en mening om utviklingen der du bor, lag gjerne avisinnlegg eller bli med som trivselsmedarbeider i frivilligsentralen. Hva med å besøke en barnehage eller skole og fortelle om gamle dager?

Uansett hva du gjør, vær aktiv, ta ansvar for ditt liv og sørg for at endorfinene får det så bra som mulig. Det er en god investering i godhetsbanken din.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.