Mens folk over hele landet koser seg med ferie og sommer, fortviler mange norske bønder. Godværet har gitt en alvorlig tørke, og fôrlagrene er nesten tomme. Det betyr at dyra ikke får nok mat, og i verste fall må nødslaktes. Det er det ingen som ønsker.

Mange bønder er flinke til å tenke alternativt for å få løst fôrmangelen uten å ty til nødslakt. Det er viktig at statlige regelverk ikke står i veien for dette. Gjennom fire strakstiltak gjør regjeringen det lettere for bøndene å få tak i nok fôr:

1. Hvis bonden slår kornet og lager grovfôr av det, får man likevel arealtilskudd for korn.

2. Med virkning fra 13. juli innføres nulltoll for import av høy og halm.

3. At området er rammet av tørke vil være tilstrekkelig som dokumentasjon på klimabetinget avlingsskade, dette reduserer byråkratiet i en erstatningssak.

4. Raskere erstatningsutbetalinger med mål om behandling av søknader innen utgangen av 2018.

Det er også flere hjelpetiltak som er iverksatt. Innovasjon Norge gir utsettelse for avdrag på lån for bønder som er rammet av tørken. Tidlig i august vil landbruksdirektoratet fatte vedtak om ekstraordinær kornkvote for å dekke det ekstra behovet som har oppstått, når tilgangen på grovfôr til drøvtyggere har gått ned.

Selv om vi av og til skulle ønske det, kan vi ikke styre været. Hvis sommerværet holder seg, og regnet uteblir går vi en krevende høst og vinter i møte. Derfor gjør vi det vi kan for å avhjelpe fôrsituasjonen for bøndene. Med disse tiltakene, og forhåpentligvis litt regn, håper vi at bøndene kan møte høsten og vinteren med litt færre bekymringer.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.