Innafor psykologi, som er ett av mine egne fag, defineres mobbing som langvarig og systematisk fysisk eller psykisk vold mot et offer. I tillegg utføres dette av enkeltpersoner eller grupper. Den opprinnelige betydningen av ordet «mobb» er «folkehop» som står sammen i «en eller annen hensikt». (Mennesket i utvikling. Cappelen Damm 2016)

KENNEDY SOM FORBILDE

Nå vel – har med måpende interesse fulgt med i amerikansk politikk etter innsettelsen av den nye amerikanske presidenten. Min skuffelse var enorm da Trump og republikanerne vant presidentvalget. Siden guttedagene og president John F. Kennedy, (som jeg har skrevet om tidligere i EUB), har jeg vært – og er fortsatt – en svoren tilhenger av det Demokratiske partiet i USA og demokratiske presidenter/presidentkandidater. 

ENSIDIGHET

Ut ifra en psykologisk synsvinkel har jeg likevel merka meg hysteriet og den ensidige kritikken mot den nye presidenten Trump. For all del – han har stilt seg lagelig til for mesteparten av denne kritikken ved sin opptreden og sine utsagn. Likevel – ensidigheten i hylekoret er åpenbar og nærmer seg mobbing, i hvert fall ut ifra psykologifagets definisjon.

DOBBELTMORAL

Trump ville i utgangspunktet nekte borgere fra enkelte land innreise til USA og ble med rette kritisert for dette. Det journalistikken og enkelte politikere «glemte» å tilføye er at 16 muslimske land nekter israelske statsborgere innreise, og dette burde vel anses som like rasistisk som Trumps innvandringspolitikk? De såkalte meningsbærende kreftene i samfunnet følger altså en dobbeltmoralistisk logikk her, og den er stygg. Det er ikke rart barn kan mobbe når de ser noen av Trumps opptredener. Når barn og ungdom i tillegg ser journalistikkens hylekor viske ut forskjellene mellom ytringsfrihet og psykisk mobbing/trakassering, faller anti-mobbekampanjer på stengrunn. 

DÅRLIG PEDAGOGIKK

Om en politiker sprer «false news» eller hatefulle ytringer, burde en ikke slå tilbake med samme mynt, det er dårlig pedagogikk og lite smart psykologisk sett. Trump har som nevnt stilt seg sjøl lagelig til for hogg, men når skal oppstyret rundt en demokratisk valgt mann ende? Det sitter faktisk diktatorer rundt i verden som bryter menneskerettigheter hver dag.


Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.