Disse avsløringene må markere starten på en grunnleggende debatt om hvordan vi behandler dyr. Studier viser at grisen er emosjonelt svært sensitiv. Selv om de fleste gårdbrukere jobber hardt for at dyra skal ha det best mulig, er det urovekkende at vi stadig oppdager mishandling. Rundt om i verden står 800 millioner griser i industrielle fjøs. 1,6 millioner i Norge.

Sentraliseringen og utviklingen mot stadig større besetninger og mindre tid til tilsyn har gjort landbruket mer sårbart for dyretragedier. Norsk Tjenestemannslag (NTL) garanterer ikke trygg juleribbe etter at regjeringa, Venstre og KrF i årets statsbudsjett kuttet i støtten til Mattilsynet.

Når regjeringen svikter dyra må stortingsflertallet ta ansvar:

  • Mattilsynet må styrkes og gjennomføre flere kontroller.
  • Vi må få på plass et kompetent dyrepoliti i hele landet.
  • Vi må styrke veterinærdekningen, skjerpe kravene til dyreholdet og gi bonden økte tilskudd til bedre dyrevelferd.

I tillegg vil De Grønne etablere et dyrevelferdsmerke som gjør det enkelt å velge produkter fra dyr som har levd gode liv.

Om tre uker setter mange av oss tennene i årets juleribbe. Men mange vil oppleve en ubehagelig bismak etter avsløringene i høst. Det er bra at stadig flere stiller krav til miljø, etikk og dyrevelferd. De Grønne jobber for at alle, fattig som rik, skal kunne spise glade måltider som er bra for dyra, kroppen og miljøet.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.