Ifølge LHL vil en slik utvikling bety at det verken er faglig eller økonomisk bærekraft for å videreføre et hjertesenter. LHLs splitter nye sykehus på Jessheim står da i fare for å bli nedlagt før de har rukket å klippe snora, samtidig som 300 arbeidsplasser kan forsvinne.

Helse Sør-Øst svarer at de nå gjør en samlet behovsvurdering av ytelsene LHL-Feiring leverer med henblikk på neste års avtaleomfang. De har foreløpig ikke konkludert med hvor mye de trenger å kjøpe av ulike tjenester. LHL på sin side er avhengig av et visst volum for å kunne opprettholde sitt hjertetilbud.

Dette er ikke første gang klinikkens framtid og arbeidsplasser står i fare. Vi tok en rask titt i arkivet for de siste ti årene: I mai 2017 skrev vi «Feiringklinikken sliter», i mars 2016 «Folk er lei seg og frykter for framtida» som var en reprise fra februar 2013: «Feiring frykter for framtida». I 2009 «Feiringklinikken i fare – helseministeren gir ingen garantier».

Dette er et bevis på at det er behov for et system som er mer langsiktig og forutsigbart om de private aktørene skal ha mulighet til å samarbeide med det offentlige helsevesenet. Korte kontrakter skaper stor usikkerhet, og gjør det nærmest umulig å planlegge framtidig drift, både med tanke på bemanning og investeringer, men også å bygge opp et solid kompetansemiljø og kvalitetstilbud til pasientene.

Det er nok neppe tilfeldig at dette nødskriket fra LHL kommer akkurat nå – på oppløpet i valgkampen. Politikere fra alle fløyer var raskt på banen og kastet seg inn i debatten.

Saken framstår både dramatisk og alvorlig. Heldigvis har vi stor tro på at dette kommer til å løse seg – også denne gangen. Det blir nok neppe hjertestans for LHL denne gangen heller.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.