Fylkesmannen har sagt nei til forslaget om å bygge på dyrket mark på Tynsåk. Han vil ha skolen nærmere Sundet. Det kan vanskelig bety annet enn bygging på nåværende skoletomt på Vilberg, eller i verste fall flikking på den gamle skolen.

Nå mener også rådmannen at Tynsåkalternativet er for usikkert. Han anbefaler Trolldalen for å fortgang i byggingen, men det er et alternativ som lederen i hovedutvalget, Olav Resaland (Ap), setter seg beinhardt imot.

Opprinnelig var verken Tynsåk eller nåværende skole inne i tomtebildet. Allerede på 1970-tallet avsatte Eidsvoll kommune tomt til ny skole i Trolldalen på Styri. Tomta er regulert og tatt med i kommuneplanen.

I 2013 nedsatte kommunestyret et utvalg som skulle se på hele skolestrukturen i kommunen. Utvalget besto av medlemmer fra Ap, H, V, Frp, SV, V og Sp.

Sommeren 2014 kom utvalget med en enstemmig innstilling for lokalisering av ny skole i midtbygda: Bygg i Trolldalen!

Det var en anbefaling for blinde øyne. Allerede samme høst signaliserte flere partier at de ville ha ny skole enten på Tynsåk eller Elstad. Begge steder var det snakk om å bygge på dyrket mark.

– Vi la ned kolossalt mye arbeid i rapporten, men sentrale politikere i de store partiene tente ikke på de anbefalingene vi kom med, kommentere Egil Rødfoss som var Arbeiderpartiets representant og leder av skolestrukturutvalget.

I mars 2015 kom rådmannen med en helt annen anbefaling. Han ville bygge videre på nåværende Vilberg skole, og utvikle den med nybygg på andre siden av Tynsåkvegen. Der hadde kommunen opsjon på kjøp av Europris-tomta. Forslaget var først og fremst økonomisk begrunnet.

Rådmannen påpekte samtidig at ny skole på regulert tomt i Trolldalen eller rehabilitering av eksiterende skole ville kunne være ferdig til skoleåret 2018/2019, mens skolen tidligst kunne stå ferdig i 2020 dersom man ville bygge på uregulert tomt.

Utvalget for oppvekst og levekår svarte rådmannen umiddelbart og enstemmig: Eksisterende plassering er ikke egnet for ny skole!

Men utvalgsmedlemmene var ikke enige om hvor den nye skolen burde ligger. Ap og Frp gikk for Tynsåk/Elstad, mens H, V, Sp og SV gikk for Trolldalen. Der endte altså kampen mellom Tynsåk/Elstad og Trolldalen 7–6.

Da saken kom til formannskapet i april 2015, ble Elstad valgt vekk, og Høyre hadde snudd. Nå endte plutselig kampen mellom Tynsåk og Trolldalen hele 10–3. Men Høyres gruppeleder, Wenche Hoel Ulvin, innrømte at partiet hadde tilhengere i begge leirer. Det samme gjaldt Ap.

Flere av småpartiene påpekte betenkelighetene med bygge på dyrket mark, men de store partiene mente at Fylkesmannen ville gi etter for behovet.

Den endelige kampen fant sted i kommunestyret 20. april 2015 og endte 27–7 til fordel for Tynsåk.

– Den største fordelen med Tynsåk er at barneskolen blir liggende i nærheten av de andre skolene, mener Aps gruppeleder Olav Resaland.

– Vi kan skape et Eidsvoll campus der det kan bli en samhandling mellom barneskole, ungdomsskole og videregående skole. Infrastrukturen ligger til rette. Det er kort veg til svømmehall og idrettsanlegg, påpeker han.

Men Fylkesmannen sa altså nei. Han vil ikke tillate nedbygging av mellom 40 og 60 dekar dyrket mark. Han mener dessuten at skolen bør ligge mer sentralt.

Kommunen har forsøkt å få Fylkesmannen til å trekke sin innsigelse. Hvis ikke forsøket lykkes, kan det i verste fall ende med at det ikke blir noen ny skole i det hele tatt, at man må flikke på den gamle skolen som ligger i et særs trafikkfarlig område.

– Det tror jeg ikke noe på, sier Olav Resaland.

– Jeg er overbevist om at dette ordner seg. Det finnes ingen mer sentral tomt. Kommunestyret kommer ikke til å fatte noe nytt vedtak før – i verste fall – departementet har sagt sitt.

Men forsinkelser må det bli, dersom ikke tomtespørsmålet snart avklares.

Og det må være lov å stille spørsmålet på nytt: Hva er galt med Trolldalen?

LES OGSÅ: Rådmannen anbefaler Trolldalen

Kommunen eier tomta. Det koster ikke fem øre å erverve den. Den største boligveksten i midtbygda i dag, foregår i området Vilbergskogen/Kastellåsen/Gruemyra. Fra Kastellåsen er det i luftlinje 1,5 kilometer (målt på kartet) til Trolldalen og 1,2 kilometer til Tynsåk.

Fra et annet stort boligområde, Brennhaugen, er det omtrent 1,2 kilometer til Trolldalen og 1,5 kilometer til Tynsåk.

Mange elever bruker i dag buss til skolen. Det blir det ingen forandring på samme hvor skolen bygges.

Politikerne har allerede sagt at det må bygges en flerbrukshall i tilknytning til ny skole på Tynsåk. Den kan vel også bygges i Trolldalen.

Der vil elevene også har fri tilgang til skog og mark.

Jeg ser ikke helt Fylkesmannens begrunnelse for å kreve at skolen skal bygges i sentrum, og jeg er usikker på om han (hun) kan motsette seg bygging på ei allerede ferdig regulert tomt.

Rundt Trolldalen er det er store områder som kan tenkes utbygd i framtida. Videre utbygging kan ikke skje på Tynsåk der det er dyrket mark og raviner på alle kanter. Men Trolldalen mangler altså nærheten til de andre skolene og til svømmehall. Er det det som skal bli avgjørende for nedbygging av dyrket mark og utsettelse av skolebyggingen? Eller manglende sykkelveg fra Elstadva til Trolldalen? Eller avstanden til fjernvarmeanlegg?

Kanskje hadde en helt annen løsning vært å foretrekke; bygging av en ny 1–10 skole på deler av området som i dag brukes av barneskolen, barnehagen og ungdomsskolen på Vilberg. Men det toget har nok gått. Ny Vilberg ungdomsskole er tegnet og ute på anbud. «Det er aldri for seint å snu», heter det, men for ungdomsskolens tilfelle er det nok nettopp det det er.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.