Det er ikke måte på hvordan politikere, «Mr Jessheim» Tore Kværner, og utbyggere skal omskape byen vår. Hva står egentlig ordet «kul» for? Synonymene er mange: attraktiv, folkelig, moteriktig, ettertraktet blant annet. Men blir det en trivelig by? Slik det ser ut i øyeblikket er det trangt og kaldt med betongblokker og heisekraner overalt. Kan det bli plass til enda mer? 

Vi må tydeligvis belage oss på en mangeårig byggeperiode. Tore Kværner og hans mange utviklere og aktører vil hente inspirasjon og impulser fra de store kulturbyer – så visjonene er det ingenting i veien med. Selvfølgelig er det viktig med museer, gallerier, fontener, parker, lyssetting og skulpturer. Dette kan bidra til en levende by og forhåpentlig et godt bomiljø. Han framhever også bevaring av den korte veien til skog og mark. Ja, det er viktig og bra! Men da må man gå inn for markagrenser slik at det store sentrumsnære friområdet i Langelandsfjellet ikke skrumper ytterligere inn. For er det noe man etter hvert vil trenge her, så er det natur og skog. Det er også i forståelse med regjeringens plan for bynære friområder!

Byspredning må unngås, sier han. Men hvor langt skal byen strekke seg? Jeg er et talerør for mange som undres på dette. Flere har hatt utbyggere på døra som spør om hva huseier «skal med den store tomta rundt huset sitt?» «Den kan da utbygger få kjøpt?». Disse villaene var ikke sentralt plassert på Jessheim og hadde heller ikke store tomter. Skal man ikke føle seg sikker og trygg på å bo i eget hus lenger?

Nylig var en utbygger svært interessert i å kjøpe Sanitetens Lykkebo. Han fikk heldigvis avslag, for Lykkebo har en allsidig historie i bygda. Fra å være et fødehjem til å bli hele Jessheims møteplass for organisasjoner, markeder, brylluper, minnesamvær etc. Finnes det ikke magemål for utbyggeres grådighet? Før var det en kommunal byggekomité i Ullensaker. Den bestemte hvor husene skulle plasseres, størrelsen, fargen og så videre. Det var strenge regler å følge, og nåde den som fravek områdets husfarge eller annet! Nå derimot – er det visst fritt fram! Vi i villaområder føler oss som fritt vilt. Det synes som om kommunen med et pennestrøk kan omgjøre bostedet til et utbyggereldorado av betongkolosser og låvebygg. Når setter kommunen foten ned for geskjeftige utbyggere som utvider territoriet?

LES OGSÅ: «Er det slik at kvinner skal tie og holde seg til grytene?»

Til sist et spørsmål til Tore Kværner: Mange ivrer for et eldresenter/flerbrukshus i bygda. Pensjonister har til nå vært samlet på en kulturkafé i rådhuset en times tid hver lørdag eller hatt mulighet til å møtes på Frivilligsentralen. Men er det – i den «kule byens» planer – også plass til et senter med aktiviteter av ymse slag for den eldre garde?  

Det er også en drøm for mange!

Berit R. Ruud

Jessheim

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.