I Klassekampen, «Venstresidas dagsavis» som leses av mennesker med de forskjelligste politiske holdninger, har Bjørnar Moxnes, lederen for Rødt, og Maria Sneve, nestlederen i samme parti, en særdeles interessant kronikk. I kronikken, «Der stemmeretten stopper», skriver de om «Hvorfor er Rødt alene blant partiene om å mene at det haster med å finne et alternativ til kapitalismen?».

I kronikken skriver de at ifølge NRKs Valgomat er Rødt det eneste partiet i Norge som mener det haster å avvikle det kapitalistiske økonomiske systemet. «SV er riktignok på glid med ’litt enig’», skriver de. Og: «Mest overraskende er det at Arbeiderpartiet er like positiv til kapitalismen som Høyre og …» Ullensaker-ordfører Tom Staahles Frp.

SV kaller ofte seg sjøl et «sosialistisk og feministisk parti». Ordet «sosialistisk» skulle i denne sammenhengen tilsi at partiet, i likhet med Rødt, mener at «det haster med å finne et alternativ til kapitalismen», ikke bare er «litt enig». I 2012 skreiv jeg: «Opprinnelig så sosialistene på arbeiderne først og fremst som medlemmer av én klasse, arbeiderklassen eller proletariatet. Bedriftseierne tilhører en annen klasse, kapitalistklassen eller borgerskapet. I Norge i dag må vi mest trolig se litt annerledes på dette. Den gamle arbeiderklassen er i Norge i dag ingen underklasse. I Norge i dag er det helt andre som hører til «underklassen»: Aleinemødre, innvandrere uten god utdanning og ofte uten fast jobb, papirløse innvandrere og særlig papirløse innvandrerbarn, ofre for menneskesmugling og mafiavirksomhet og ungdom som vanskelig kommer seg inn på boligmarkedet. «Kapitalist-klassen» eller «borgerskapet» må i dagens Norge være de av oss som er i stand til å samle seg store rikdommer på andres bekostning. At noen av disse gir bort store summer til veldedige formål, og ofte roser seg av dette offentlig, spiller mindre rolle. Sett med sosialistiske øyne bør disse bidra til felleskassa med en prosentvis større sum fordi «alle skal bidra etter evne» – derfor arbeider Sosialistisk Venstreparti mot mer såkalt ’progressiv skatt’».

I Arbeiderpartiet er like positiv til kapitalismen som Høyre og Frp, er derimot mindre overraskende. Arbeiderpartiet kaller ikke seg sjøl sosialistisk, men sosialdemokratisk. Og sosialdemokratiske politiske partier finner seg som regel godt til rette i kapitalistisk styrte land. Derfor er det som Moxnes og Sneve skriver: «Uansett hvem som vinner valget 11. september vil ikke det alene løse de grunnleggende problemene i samfunnet. Det er fordi politikk ikke bare handler om hvem som blir valgt, men like mye om hva de folkevalgte får bestemme over,» ja, faktisk hva de vil bestemme over.

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.