57,9% av de stemmeberettigede i Nannestad fant veien til stemmelokalet, riktignok en fremgang på 6,1 prosentpoeng siden forrige lokalvalg i 2015. Tross stor innsats fra kommunen valgte likevel 42,1% å representere hjemmesitterne. Valgdeltagelsen i Nannestad er lavere enn landsgjennomsnittet på 64,7%.

Vi forstår hvorfor hjemmesitterne valg etter valg sitter hjemme og her har vi politikere et like stort ansvar. Høyre og Frp hadde i likhet med andre partier utarbeidet et program for de neste fire år. Sonderinger var gjort både i forkant og under valgkampen, både for å finne ut hvilke saker som skulle stå i fokus og med hvem allianser skulle inngås med for å oppnå et politisk flertall. Tross meningsmålinger og sentrale utspill som jobbet mot oss, tilsa andre signaler at her var det lys i tunnelen. Vi var forberedt på et dårligere valgresultat, men vi var ikke forberedt på at Nannestad Bygdeliste, som vi trodde var våre støttespillere, skulle gå bak vår rygg.

Dette fordi:

  • Deres valgprogram samspilte med det gode samarbeidet de siste fire år,
  • Valgomater og slagord tilsa at de var klare for et politisk skifte,
  • Vi så muligheter sammen.

Derfor stiller vi oss undrende til at valgprogram og slagord, kombinert med felles intensjoner ikke er verdt noe, men at man heller løper fra kaffekoppen for å nå en posisjon hos erkefienden.

Glemt er i hvert fall budskapene som ble lovet innbyggerne og glemt er også hvem som valgte oss. Utallige kommentarer fra innbyggerne – «vet ikke om jeg vil stemme, fordi dere politikere holder aldri lovnaden» gjør oss til skamme.

Morgenen etter valgdagen startet vi med sonderinger og inviterte til møte for å danne et borgerlig flertall. Møter ble gjennomført og det var fra et flertall av partiene et ønske om et politiske skifte for å skape ny giv basert på en samlende politikk innen omsorg, skole, næringsliv og miljø. Over få dager i det stille forhandlet Nannestad Bygdeliste med sosialistisk side. De var ikke interessert i å høre hva vi ville tilby deres velgere. Det hastet for Ap å få Nannestad Bygdeliste inn i favnen, og selv om det var 3 uker til det måtte foreligge et alternativ, måtte det uviss av hvilken grunn tas en rask avgjørelse.

Kjære innbygger, dette er etikk og moral, Høyre og Frp har lokalt i Nannestad jobbet tett sammen i mange år, våre lovnader hadde vært mer synlig etter valget 2019 om vi hadde hatt medspillere som spilte på samme lag, muligheten var tilstede for å snu i tide og tilbudene var klare. Vi hadde en løsning klar for tomtefesterne i Nannestad, vi var villige til å gi en sentral posisjon bort, bare for å nevne noe.

2.326 innbyggere er lovet noe de ikke får, det synes Høyre og Frp er beklagelig, mens andre bare fnyser av det. En av Nannestad Bygdelistes grunnleggere uttalte nylig følgende på sosiale medier, «Dette er flaut» med henvisning til både alliansen og «gjennomslag» som det allerede er bred enighet om.

De neste fire år skal vi påpeke løftebrudd hos andre og føre vår politikk, så gjenstår det å se hvem som fører hvem bak lyset i 2023 når politisk regnskap skal gjøres opp og taburettene på nytt skal bekles. Blir det en «utro part» eller blir det valgets største parti – Hjemmesitterne? – Valgnatten 2023 gir deg svaret – Godt valg!

Klikk for kommentarer
Vi inviterer deg til å dele informasjon, argumenter og synspunkter. Vi ønsker fullt navn, noe som gjøre det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på våre nettsider. Falske profiler blir utestengt. Vi setter pris på at du holder en saklig og respektfull tone. Husk at mange leser det du skriver. Vennlig hilsen redaksjonen. Les mer om vår moderering ->her
Facebook-kommentarer:

Våre journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig.

Vi fjerner automatisk kommentarer med obskøne ord, definert av våre moderatorer. Innlegg som rapporteres som misbruk eller spam blir vurdert av Facebooks moderatorer, og skjules automatisk for den som rapporterer.


Dersom du bryter våre debattregler, kan vi gjøre følgende:
  • Slette kommentaren din
  • Utestenge deg

Vi har ikke redaktøransvar for kommentarer som er fjernet fra offentligheten, og som kun er synlige for din private og lukkede vennekrets. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner. Våre journalister og moderatorer vil ikke begrunne verken fjerning av kommentarer eller utestengning av profiler, utover at det skyldes enten brudd på retningslinjene for moderering slik de fremkommer i toppen av alle kommentarfelt, eller avsløring av falske profiler.